Astfel, rezidenţii din Estonia se bucură de o serie de beneficii. Tuturor rezidenţilor li se emite o carte de identitate, ce oferă acces la aproximativ 4.000 de servicii – care să le permită acestora să gestioneze finanţele lor, să înregistreze afaceri, să plătească tichete de parcare, să comande reţete sau chiar să voteze – în întregime online.De asemenea, transportul public este gratuit în capitala Tallin.
Cu o populaţie de numai 1,3 milioane de oameni, abordarea orientată către viitor cu privire la tehnologia digitală se datorează parţial dimensiunilor reduse. Siim Sikkut, consilier de politică digital pentru Estonia a afirmat pentru Guardian în anul 2014: “Guvernul estonian şi societatea au înţeles întotdeauna că trebuie să fie deschişi către lume, din cauza faptului că Estonia reprezintă o economie mica – în special în domeniul comerţului şi al investiţiilor.”
În acest context a devenit Estonia prima ţară care a oferit permise de rezidenţă electronice pentru orice cetăţean mondial, scrie Capital.ro.
Programul ce presupune emiterea unei identități digitale de către guvern, permite cetățenilor care nu au cetățenie estoniană să acceseze serviciile din acea țară, cum ar fi înregistrarea unei afaceri, servicii bancare de plăți sau impozitarea.
Acest program vine cu beneficiile sale: costuri mici de întrețelere a unei afaceri pentru antreprenori și freelanceri, 0% impozit pe venit până la efectuarea distribuirilor și includerea în cadrul juridic al Uniunii Europene, toate fiind disponibile în timp ce administrarea se poate face din orice loc de pe glob.
Cu toate acestea, pe cât de avantajos este acest lucru – precum şi revoluţionarea sistemului de servicii – conceptul unei identităţi digitale emise de guvern a un subiect de discuţie în trecut, mulţi oameni exprimându-şi preocuparea cu privire la securitatea acestui tip de identitate şi văzând aceasta ca o ameninţare la adresa vieţii private personale.