Sindromul de intestin iritabil
Sindromul de intestin iritabil afectează 10-15% din populația globului, majoritatea pacienților având până în 50 de ani. Aproximativ 2,5-3 milioane de români prezintă sindrom de intestin iritabil, prevalența în rândul femeilor fiind de două ori mai ridicată decât în rândul bărbaților.
Afecțiunea nu are o vindecare completă, dar tratamentul personalizat poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Printre cele mai comune remedii împotriva acestei afecțiuni se numără suplimentele alimentare din fibre, laxativele, antispasticele, probioticele și chiar antidepresivele, pentru inhibarea durerii. Un rol important îl joacă și alimentația, cafeaua, alcoolul, lactatele și grăsimile fiind considerate iritante pentru colon.
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian este o suferință comună, aproximativ 40% din populație prezintă pirozis (senzație de hiperaciditate care urcă din stomac prin esofag). Problema se manifestă prin arsuri, eructații, regurgitații, durere în piept.
În cazul acestei boli, apar dureri sau arsuri sub stern, care se amplifică după masă sau în poziţia culcat. Dacă refluxul apare doar de câteva ori pe an nu se impune tratament, altfel însă e important să fie fie tratat. Netratată, afecţiunea poate duce la o esofagită de reflux. „Acestă agresiune acidă se traduce prin alterarea epiteliului esofagian, care duce la apariţia de cicatrici care împiedică înaintarea mâcării prin esofag”, explică gastroenterologul.
Infecția cu Helicobacter pylori
Helicobacter pylori, care dă cea mai frecventă infecţie din lume, este o bacterie spiralată care colonizează mucoasa stomacului şi a duodenului, rezistând într-un mediu extrem de acid. Această bacterie se dezvoltă în pereţii interni ai stomacului, iar oamenii de ştiinţă declară că ea afectează aproape jumătate din populaţia de pe Terra și este cel mai important factor de risc pentru cancerul de stomac, recunoscut la ora actuală. Transmiterea se face prin scaun si saliva, si este strans legata de statutul socio-economic si conditiile de trai precare.
Simptomele inlcud dureri în capul pieptului legate de alimentaţie, adică apar la anumite tipuri de alimente sau, din contră, cedează la consumul anumitor alimente; balonare imediat după masă; senzaţia de saţietate precoce; greaţă; alte tulburări gastrice (indigestie).
Litiaza biliară
Litiaza biliară reprezintă prezența de calculi (pietre) în interiorul vezicii biliare (colecistului) și a căilor biliare (conducte anatomice care transportă bila de la ficat la intestin).
Prezența acestora este semnalată prin durere ascuţită care porneşte din capul pieptului şi coboară spre partea dreaptă, sub coaste. Durerea se poate agrava după masă. Aceste formaţiuni apar ca urmare a unei diete bogate în grăsimi sau a disfuncţiei vezicii biliare
Sursa: doctorulzilei.ro