Potrivit descoperirilor unor oameni de știință, un sistem imunitar activ și călit poate să ajute inclusiv la prevenirea cancerelor.
Pe lângă viața sănătoasă și echilibrată, cu o alimentație corectă și mult sport, pentru a preveni apariția cancerelor, există și o serie de factori mai puțin cunoscuți care sporesc protecția organismului.
Potrivit teoriei mai sus menționate, unele boli sau afecțiuni pun în mișcare sistemul nostru imunitar, ajutându-l astfel să lupte împotriva apariției celulelor canceroase. Iată însă și alte maladii grave care pot fi ținute la distanță atunci când beneficiem de un sistem imunitar solid!
Alergiile. Cercetătorii de la Școală Publică de Sănătate din Boston, SUA, au ajuns la concluzia că alergiile prezintă un avantaj. Se pare că persoanele sensibile și cele care dezvoltă multe alergii sunt mai protejate împotrivă cancerului cerebral. Riscul alergicilor de a se alege cu cancer cerebral devine cu 40% mai mic, în comparație cu majoritatea oamenilor. La noi în țara, potrivit ultimelor statistici, unul din patru copii suferă de o alergie și 12% din adulți se află în aceeași situație.
Astmul. Bărbații care prezintă anumite forme de eczeme sau de astm sunt mai apărați în față cancerului, spre deosebire de femei. La această concluzie au ajuns cercetătorii Universității din Montreal, Canada. Se pare însă că, paradoxal, bărbații care suferă de astm sunt mai feriți de cancerul pulmonar datorită faptului că sistemul imunitar se concentrează pe apărarea plămânilor.
Astmul și eczemele apărute pe un fond alergic sunt cauzate, de fapt, de un sistem imunitar care „face exces de zel", adică este hiperactiv, potrivit Revistei Magazin. De aceea, este posibil că celulele imunitare să facă, în același timp, și rău, și bine organismului, eliminând în mod eficient celulele anormale, de tipul celor canceroase.
Boala Alzheimer. Și această cumplită maladie are uneori efect de protecție împotrivă anumitor tipuri de cancer, după cum susțin cercetători ai Academiei Americane de Neurologie. Cauzele legăturii dintre cele două boli nu sunt pe deplin elucidate de oamenii de știință. Cu toate acestea, se pare că explicația principală este faptul că, în cazul bolnavilor de Alzheimer, este activată o proteină care oferă protecție anticancer.