Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să meargă de urgenţă la locul unde s-a produs accidentul în care a fost implicat un autocar înmatriculat în judeţul Harghita, se arată într-un comunicat de presă al MT.
Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutieră Română (ARR), în autocar se aflau înregistraţi 26 de pasageri, care plecasera vineri de la Băile Homorod spre localitatea Pecs, din Ungaria.
"Autobuzul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 şi este clasificat la o stea. Firma operatoare are din anul 2011 licenţă de transport persoane, iar şoferul care se afla la volan este deţinător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil până la data de 15.09.2015", a precizat MT.
Potrivit sursei citate, inspectorii ISCTR vor face un control la sediul firmei, pentru a verifica transportul de persoane efectuat de aceasta.
Accidentul în care a fost implicat autocarul românesc a avut loc pe autostrada M6 din Ungaria, vineri, în jurul orei 20.14, 22 de pasageri fiind răniţi, dintre care trei români. Potrivit primelor informaţii, autocarul a căzut într-un canal adânc de zece metri de pe marginea drumului şi s-a răsturnat pe o parte.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, într-un comunicat transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că doar trei dintre cele 22 de persoanele rănite în accidentul din Ungaria au cetăţenie română.
"Potrivit datelor transmise recent la Departamentul pentru Situații de Urgență de echipa consulară aflată în Ungaria și a verificărilor efectuate asupra cetățeniei persoanelor implicate în accident, rezultă că, din cei 22 răniți, doar trei au cetățenia română", anunţă MAI.
După evaluarea făcută la cele două spitale din Pecs şi Mohacs unde au fost transportaţi răniţii, medicii au stabilit că cele trei persoane cu cetățenie română, doi adulți și un minor, nu prezintă leziuni grave, care să le pună viața în pericol, potrivit MAI.
Printr-o decizie comună a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Sănătății, s-a dispus trimiterea de urgență în Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici și un asistent, condusă de către medicul șef SMURD pe Regiunea Vest", iar, "în funcție de evaluarea completă a situației medicale" a persoanelor rănite, "se va lua hotărârea aducerii acestora în țară sau continuarea tratamentului de specialitate în" ţara vecină, a precizat MAI
De asemenea, Poliția Arad a trimis o echipă pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și al autorităților maghiare care efectuează cercetarea la fața locului.
Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne a fost sesizat de către atașatul de afaceri interne despre accident. Prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al atașatului de afaceri interne român în Ungaria se menține legătura cu autoritățile maghiare, pentru a fi permanent la curent cu situația cetățenilor români, a mai arătat MAI.
Cel puţin 22 de persoane au fost rănite la bordul unui autocar înmatriculat în România, care a ieşit de pe autostrada M6 în apropiere de Mohacs, în sudul Ungariei, vineri seara, a anunţat un purtător de cuvânt al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, citat de MTI.
Autocarul efectua o cursă specială.
Anett Kasza a declarat că la bordul vehiculului se aflau atât adulţi, cât şi copii. Trei persoane au fost rănite grav, iar 19 au răni uşoare. Toţi răniţii au fost spitalizaţi.
Pal Gyorfi, purtătorul de cuvânt a serviciului naţional ungar de ambulanţă a declarat că la bordul vehiculului erau 19 adulţi şi trei copii, inclusiv un bebeluş în vârstă de trei luni. Acesta a fost transferat la spital pentru monitorizare. Gyorfi a afirmat că doar patru-cinci persoane au suferit răni mai grave.
În urma accidentului, autorităţile au închis tronsonul de autostradă pe care a avut loc accidentul pentru operaţiunile de salvare.