“Adrian şi Clai, doar „un pic” căsătoriţi: statul român trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate peste graniţă, în scopul asigurării dreptului la liberă circulaţie în UE. (...) Această prevedere a Codului Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării”, se arată într-un comunicat de presă trimis, miercuri, de Asociaţia ACCEPT, conform mediafax.ro.
Cuplu gay, victorie la CCR. Avocat: Decizia de azi a recunoscut caracterul de soţi al celor doi
Potrivit sursei citate, Asociaţia ACCEPT salută decizia CCR, care face un “prim pas important” în asigurarea egalităţii în drepturi şi demnitate pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT), şi pentru familiile lor.
Şi Asociaţia MozaiQ salută decizia de astăzi a Curții Constituționale a României:
"MozaiQ salută decizia de astăzi a Curții Constituționale a României, care spune că statul român trebuie să recunoască dreptul de ședere al unui partener non-UE căsătorit cu o persoană de același sex pe teritoriul unui stat membru UE care oficiază căsătorii gay. Considerăm această decizie, care vine în contextul unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind libertatea de mișcare pe teritoriul UE, un prim pas pentru recunoașterea oficială a cuplurilor gay în România. În același timp bătălia pentru drepturi egale nu se încheie aici, în condițiile în care decizia CCR este una limitativă și nu acoperă alte drepturi asociate căsătoriei.
Considerăm decizia de astăzi a CCR ca reprezentând un semnal important pentru clasa politică, care trebuie să se uite cu atenție și la comunitatea LGBT și să adopte cât mai repede o lege care să legalizeze parteneriatele civile, pentru a recunoaște cuplurile gay, atât din România, cât și din străinătate.
„Cuplurile gay sunt o realitate în România, iar statul are o datorie să ofere drepturi egale tuturor cetățenilor, mai ales în contextul consolidării mișcărilor conservatoare și a încercării de modificare a definiției familiei în Constituției. Cerem partidelor parlamentare să legalizeze parteneriatele civile pentru a elimina potențiale lacune existente în legislație și pentru a pune în aplicare decizia CCR. Decizia CCR poate fi pusă în aplicare cel mai simplu prin legalizarea parteneriatelor civile” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.
Totodată felicităm cuplul Adrian Coman – Clai Hamilton, reprezentați de colegii noștri de la Asociația ACCEPT, pentru acest pas înainte pe care l-au făcut prin munca depusă de-a lungul anilor în numele recunoașterii drepturilor civile ale comunității LGBT".