Eugen Simion a vorbit despre "hălcile" importante scoase din cărţile româneşti şi despre principalele lucruri pe care ar trebui să le facă Ministerul Educaţiei.
"Din cărţile de istorie au dispărut hălci din cultura noastră. Am participat în anii 90 la această bătălie, dar nu am câştigat-o. Ei nu au vrut să le împodobim limba şcolarilor cu Şcoala Ardeleană, cu cronicarii...ci să le dăm ocazia elevilor să aprecieze o poezie, să ştie să citească....etc...
Limba română s-a format în biserică, acolo s-a format morala. Elevii trebuie să afle valorile noastre, baladele noastre.
Sigur, trăim în epoca postmodernă, dar nici să îi golim pe tineri sau pe adolescenţi, să dăm drumul unor automate în viaţă...normal că îşi pierd identitatea.
Din păcate, tinerii nu mai vor să intre în învăţământ. Ştii ce grav este că şcolile nu au decât câte 300 de elevi...asta ar trebui să îi spui domnului Câmpeanu, cu asta să înceapă. Satul românesc e chiar baza ţării noastre.
I-am căutat astăzi la Ministerul Educaţiei, nu am reuşit să vorbesc cu nimeni. Vroiam să ştiu care este procentul de analfabeţi în lumea românească de astăzi: 6% se pare, suntem pe primul loc în Europa la analfabetism. Asta trebuie să schimbăm: e primul lucru. Americanii când au intrat în criză au oferit mai mulţi bani la Educaţie, noi avem 0,18 din PIB, aproape nimic. Trebuie să refacem manualele....limba, literatura, istoria, sunt elementele esenţiale ale noastre", a concluzionat academicianul.