,,Ne pare rău, dar nu mai puteţi fuma în interior. Dacă doriţi, vă conduc pe terasa amenajată special fumătorilor". Aşa sunt obligaţi de acum angajaţii cluburilor, barurilor sau restaurantelor să facă dacă observă că un client îşi aprinde ţigara în interior. Legea anti-fumat a intrat în vigoare şi poliţiştii pot începe deja controalele.
"La ora 12 s-au luat scrumierele de pe mese, s-au înştiinţat clienţii că fumatul e interzis după ora 12.00 şi le-am şi aratat terasa interioară care e strict amenajată pentru fumători", a spus Marius Opaiţ, proprietatul unui bar.
Nimeni nu va mai avea voie să fumeze în instituţiile publice, în hoteluri, spitale, şcoli sau în interiorul stadioanelor. Nici în biroul de la muncă sau în maşinile de serviciu nu se va mai putea fuma. Cu atât mai puţin în taxi şi alte mijloace de transport în comun.
Doar afară sau pe terasele în aer liber se va mai putea fuma de acum fără nicio restricţie, în maşina personală ori în locuinţa privată. De asemenea, la evenimente cum sunt nunţile ori petrecerile private, desfăşurate în corturi, pe terase sau în pavilioane închise, se va putea fuma, în condiţiile în care acolo nu se desfăşoară activităţi comerciale.
Singura variantă pentru fumătorii înrăiţi, care nu vor să iasă afară pentru a trage un fum, este narghileaua.
Aşa că patronii s-au adaptat noilor reguli şi au înlocuit tutunul obişnuit cu granule parfumate, care nu conţin deloc nicotină şi pot fi astfel fumate în interiorul cafenelei. Dar cum românii sunt inventivi, au găsit şi metode legale de a ocoli legea. Patronul unei cafenele din Bucureşti şi-a mutat domiciliul intr-un separeu al localului şi a transformat astfel camera într-un domiciliu privat.
Cetăţenii prinşi că fumează în locurile interzise vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar firmele vor primi sancţiuni de până la 15.000 de lei dacă permit fumatul în interior. În plus, la cea de-a treia abatere activitatea firmei va fi suspendată.