A rămas însărcinată, dar nu a făcut nicio ecografie. Când a ajuns la spital, medicii s-au îngrozit

Saturday, 06 February 2016, 11:34, Sursă: REALITATEA.NET

Tragedie fără margini. O tânără de 26 de ani, mamă a doi copii, a fost salvată de la o moarte iminentă din cauza celui de-al treilea făt pe care îl purta în burtică. Acesta suferea de o malformaţie gravă, care punea în pericol viaţa mame, scrie Adevarul.

O sarcină care a decurs perfect în primele opt luni a fost la un pas să curme viaţa gravidei. O tânără din Bârlad, de 26 de ani, s-a prezentat la Urgenţe în seara zilei de 4 februarie, prezentând simptome specifice naşterii premature. Atunci a făcut primul ecograf de când a rămas însărcinată şi medicii au descoperit că fătul avea o malformaţie gravă, incompatibilă cu viaţa, dar care ar fi putut fi diagnosticată încă din primul trimestru de sarcină: nu avea creier, nici calotă cerebrală.

Viaţa mamei era pusă în pericol şi medicii au dispus de urgenţă efectuarea operaţiei de cezariană. „A fost un caz neurmărit în timpul sarcinii, malformaţia de care suferea fătul putând fi diagnosticată prin ecograf din primul trimestru de sarcină. Declarativ, era însărcinată în 31-32 de săptămâni. Pacienta s-a prezentat la Urgenţe cu dureri şi polihidromatoza (n.r. lichid amniotic în exces) care punea presiune asupra uterului şi exista riscul unei rupturi. Gravida a fost salvată, pentru făt nefiind nicio şansă.

Practic, copilul trăieşte atât timp cât este legat de mamă prin cordon ombilical. Au fost cazuri rare când copii cu asemenea malformaţii au trăit câteva luni, un an”, a spus dr. Mihail Andronachi, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie Bârlad. Tânăra mai are acasă doi copilaşi sănătoşi şi nu a considerat că e necesar să ţină a treia sarcină sub control. Medicii atenţioneză că astfel de malformaţii pot fi diagnosticate în stadiu intrauterin după primele trei luni de sarcină. În toate cazurile se recomandă întreruperea de sarcină.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL