Tineri, vârstnici şi părinți cu copii au venit, vineri seara, în Piața Victoriei cu steaguri, pancarte, vuvuzele, tobe. Momentul maxim al protestului a fost atins puţin după ora 22:00, când în jur de 150.000 de oameni protestau în faţa Guvernului. S-a scandat împotriva Cabinetului Grindeanu, manifestanții cerând, pentru a patra seară la rând, abrogarea ordonanței de urgență privind modificările Codurilor penale, precum și demisia Guvernului.
Per total, peste 350.000 de români au ieşit vineri seara în stradă, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării.
În jurul orei 22:00, manifestanții au intonat în cor Imnul Național, textul acestuia fiind proiectat pe un bloc din apropierea Guvernului.
Realitatea.tv redă mai jos live text-ul protestele de vineri seară:
Oamenii strigă: "Păcat, păcat de sângele vărsat!"
În jurul orei 22:45, oamenii au început să se retragă spre metrou. În Piaţa Victoriei au fost pancarte care au uimit prin creativitate. Totodată, în faţa Muzeului Antipa a avut loc un concert improvizat, cu tobe. Cel mai emoţionant moment a fost în jurul orei 22.00, când oamenii au intonat imnul României.
La ora 22.10, peste 150 000 de oameni sunt în stradă, în faţa Guvernului.
În jurul orei 22.00, numărul celor care protestează a ajuns la 120 000, potrivit Realitatea Tv. La ora 21:35, numărul românilor care protestează în Piaţa Victoriei a ajuns la 100.000.
La această oră protestarii bat în tobe şi scandează "PSD, ciuma roşie", unii dintre ei jucându-se cu lasere pe clădirea Guvernului.
La protestul masiv de vineri seară din Bucureşti, la ora 21.30 s-a înregistrat o premieră: din mulţime s-au proiectat cu laser pe un bloc din Piaţa Victoriei mesajele principale ale manifestanţilor. Pe bloc s-au scris mesajele "România, trezeşte-te!", "DNA să vină să vă ia" şi "Altă întrebare - când daţi abrogare" - toate cu culoare verde, şi "PSD - Ciumă roşie" cu roşu, conform hotnews.ro.
Protestarii scandează "Hoţii", "Trădătorii", purtând pancarte pe care scrie: "Ştim istorie şi nu o repetăm", "Revoluţia bunului simţ" şi "Mamă, sunt în piaţă să scap ţara de mustaţă".
Printre protestari se află şi realizatorul Realitatea TV, Rareş Bogdan, care afirmat că i s-a părut normal să se afle acolo printre oameni.
Oamenii scandează: "HOŢII!". "Abordarea lor ne-a scos în stradă", a spus o tânără protestară. "Sper să rezistăm mai mult decât ei", a completat aceasta.
"Atmosfera este foarte frumoasă, însă să ştiţi că noi zâmbim un un ochi, dar plângem cu celălalt, nu ştim dacă să plecăm sau să rămâne în ţară", a afirmat un alt protestar.
Numărul protestarilor a ajuns la 50.000, la ora 20:45.
"Ne-am sătura de hoţi, este cel mai normal motiv pentru care venim aici. Nu se guvernează prin ordonanţe", a precizat un protestar.
Oamenii strigă: "DNA să vină să vă ia!", "Abrogaţi şi-apoi plecaţi!", "Nu ne vindem pe 199.999 lei" şi "Voi râdeţi de noi, Europa râde de voi".
VIDEO. "De ce protestezi?" Cum îşi justifică oamenii, într-un într-un singur cuvânt, protestul
La ora 20:00, numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 15.000. "Sunt mânat de lipsa de respect", a precizat un protestar.
Românii din Piaţa Victoriei scandează: "Abrogare", "CCR, CCR, scapă-ne de OUG", " PSD, ciuma roşie" şi "Dragnea nu uita, România nu-i a ta".
Conform informaţiilor vehiculate pe Facebook, în piaţă va veni, cu acordul Jandarmeriei, un cor profesionist de la Operă, cu sistem de sunet şi boxe, apelul fiind ca la 8.58, 9.58, 10.58 şi 11.58 toată piaţa să facă linişte, iar la fix să înceapă să cânte Imnul.
Mii de oameni, în stradă şi în marile oraşe din ţară: "Hoţul cu mustaţă, ne-a furat pe faţă!!!"
La ora 19:30, numărul românilor care protestează a ajuns la 10.000.
Protestarii vin în valuri de la metrou, numărul celor din Piaţa Victoriei a crescut simţitor astfel încât bulevardele de lângă Guvern au fost blocate.
Numărul protestarilor a ajuns la 5.000, în jurul orei 19:10.
La ora 18:30, peste 1000 de persoane se află în faţa sediului Guvernului. "Dorim să nu mai fim furaţi", a spus un protestatar. Oamenii cântă imnul României.
Oamenii au început să se strângă în Piaţa Victoriei, în jurul orei 17:00, în jur de 400 de oameni se aflau în stradă.
De fapt, în faţa sediul Guvernului au fost oameni aproape în permanenţă. De dimineaţă primul protestatar a apărut în jurul orei 9. Imaginea lui s-a viralizat pe net, fiind singur în centrul Pieţei Victoriei, înconjurat de gardurile montate de jandarmi.
Joi seară, aproate 100.000 de oameni au ieşit în stradă. Bucureştenii nu s-au speriat de incidentele de miercuri seara şi au afirmat că vor continua să vină în Piaţa Victoriei şi zilele următoare. "Nu ne-am pierdut speranţa, de asta suntem aici. Nu ne-am speriat ieri, am văzut că jandarmii au izolat rapid incidentul de ieri seară", a precizat un protestatar, la Realitatea TV. "Sunt aici, nu mă lasă conţiinţă să merg acasă. Luptăm impotriva minciunii", a precizat o altă persoană.
Solidaritate: Două grădiniţe se oferă să aibă grijă de copiii celor care vin la proteste
Miercuri seara, peste 200.000 de persoane au protestat în toată țara față de ordonanța de urgență adoptată de Guvern în miez de noapte. Protestele din București, însă, s-au încheiat violent, după ce un grup de ultrași au încercat să "spargă" demonstrațiile.
Între timp, vineri, la ora 11:00, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a anunţat că atacă la CCR Ordonanța de modificare a codurilor penale. ”Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a Ordonanței. Aceasta va pleca spre CCR”, a declarat Victor Ciorbea.
Ciorbea a explicat că a constatat că nu sunt îndeplinite cerințele referitoare la existența urgenței și a cazului exceptional care să permită adoptarea unei astfel de OUG.
O primă critică vizează elemente extrinseci OUG - neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea unei astfel de OUG, a precizat Avocatul Poporului.
Întreaga declaraţie a lui Victor Ciorbea o găseşti AICI
Totodată, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a anunțat astăzi că nu s-au stabilit încă termene pentru dezbaterea excepților de neconstituționalitate ridicate de CSM, Președinție și Avocatul Poporului.
Întreaga declaraţia a preşedintelui Curţii Constituţionale o găseşte AICI
În acelaşi timp, Ministrul Justiției, Florin Iordache, a afirmat că "așteaptă și respectă" decizia CCR referitoare la Ordonanța de Urgență privind modificarea codurilor penale, însă a refuzat să spună dacă va demisiona din funcție în cazul în care Curtea declară actul normativ ca neconstituțional.
Întreaga declaraţia a ministrului Justiţiei o găseşti AICI
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat că toţi liderii UE sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în România.
"Toată lumea a apreciat că românii au o voce puternică, au fost impresionaţi când le-am zis că sute de mii au ieşit în stradă, a mai declarat Klaus Iohannis, adăugând că toţi ar regreta dacă România s-ar abate de la statutul de statul de drept.
Întreaga declaraţie a lui Klaus Iohannis o găseşti AICI
Reamintim că ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.
În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în documentul citat.
Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".
Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită "de un membru al familiei sau afin până la gradul II", dar nici "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".
Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.
Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt "persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură". În noua formă, alineatul prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".
În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.