Fostul director executiv al companiei Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, care s-a retras din funcţie în unor probleme de sănătate, a murit miercuri la vârsta de 66 de ani.
Fostul director executiv al companiei Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, a suferit un embolism în timpul unei operaţii de umăr, în urma căruia i-a fost afectat creierul. Potrivit unor surse , Marchionne fusese diagnosticat cu un sarcom la umăr.
Sâmbătă, Marchionne a fost înlocuit şi din funcţia de preşedinte şi director general al Ferrari şi preşedinte al producătorului de camioane CNH Industrial, ambele separate de grupul FCA în ultimii ani.
"FCA anunţă cu profundă tristeţe că în timpul acestei săptămâni au apărut complicaţii neaşteptate în recuperarea domnului Marchionne după operaţie, iar acestea s-au înrăutăţit semnificativ în ultimele ore", potrivit unui comunicat al Fiat Chrysler.
Grupul anunţase la începutul lunii iulie că Marchionne, renumit pentru talentul său de negociator al acordurilor şi dependenţa de muncă, se recuperează după o operaţie la umăr. Dar starea sa s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile, din cauza unor complicaţii care nu au fost divulgate.
Ferrari l-a numit în funcţia de preşedinte pe preşedintele FCA şi moştenitorul familiei Agnelli, John Elkann, în timp ce Louis Camilleri, membru în board-ul Ferrari, a devenit director general.
Marchionne intenţiona să rămână preşedinte şi director general al Ferrari până în 2021.
Marchionne a redresat cele mai mari mărci germane şi a revitalizat Chrysler, reuşind acolo unde doi foşti proprietari ai companiei americane, Daimler şi fondul Cerberus, au dat greş.
Acesta a multiplicat de 11 ori valoarea Fiat, prin măsuri precum separarea de grup a CNH Industrial şi Ferrari. Separarea producătorului de componente Magneti Marelli, programată să aibă loc în acest an, ar trebui să crească în continuare capacitatea de generare a veniturilor.
Un negociator dur, cunoscut prin capacitatea de a se impune, Marchionne a obligat General Motors să plătească Fiat 2 miliarde de dolari pentru că nu şi-a exercitat o opţiune de a vinde divizia auto a productorului auto american.
În schimb, profitabilitatea din Europa îşi revine abia acum, iar FCA mai trebuie să se dezvolte în China, în timp ce Alfa Romeo încă nu obţine profit.
În America de Nord, Marchionne a oprit producţia sedanurilor neprofitabile şi a retehnologizat fabricile pentru a construi SUV-uri şi camionete mai profitabile.