Indonesia, cea mai mare democrație din Asia de Sud-Est și a patra cea mai populată țară din lume, organizează alegeri generale, cu provocări legate de calitatea democrației și libertățile civile.
Aproape 205 de milioane de indonezieni au început să voteze miercuri pentru a-şi alege preşedintele, actualul ministru al apărării Prabowo Subianto, cu un trecut militar controversat, fiind favoritul pentru a-i succeda lui Joko Widodo, la putere de un deceniu, relatează AFP.
Deşi acuzat de încălcări ale drepturilor omului în timpul dictaturii Suharto, la sfârşitul anilor '90, Prabowo Subianto, în vârstă de 72 de ani, ar putea câştiga din primul tur.
Cu aproape 52% din intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje, el îi devansează cu mult pe Anies Baswedan, fost guvernator de Jakarta, şi Ganjar Pranowo, fostul guvernator al provinciei Java Centrală, ambii clasaţi pe locul doi.
Dacă niciunul dintre cei trei candidaţi nu obţine majoritatea, va avea loc un al doilea tur în iunie.
Cele 800.000 de secţii de votare vor rămâne deschise doar şase ore, până la ora 13:00 (06:00 GMT) în vastul arhipelag care se întinde pe 5.000 de kilometri şi are trei fusuri orare.
În afară de preşedintele ţării, indonezienii trebuie să aleagă într-o singură zi 580 de deputaţi şi 20.000 de reprezentanţi regionali şi locali, fiind unul dintre cele mai mari scrutinuri din lume organizate într-o singură zi.
Candidat pentru a treia oară, Prabowo a dezvoltat o retorică naţionalistă şi populistă şi s-a angajat să continue politica preşedintelui în exerciţiu, supranumit Jokowi, care este suspectat că a folosit resursele statului pentru a încerca să influenţeze alegerile în favoarea ministrului său.
Ce alte țări vor avea alegeri în acest an:
Statele Unite vor avea alegeri prezidențiale, un eveniment care atrage întotdeauna atenția globală datorită influenței țării asupra politicii și economiei mondiale.
India, una dintre cele mai populate țări ale lumii, va organiza alegeri generale, cu implicații semnificative pentru creșterea macroeconomică, investițiile în infrastructură și statutul său pe scena internațională.
Pakistan se pregătește pentru alegeri generale în contextul unor tensiuni politice și economice, având implicații serioase pentru politica și securitatea regională și pentru relațiile cu Statele Unite.
Iran va avea alegeri pentru parlament și Adunarea Experților, cu potențiale implicații pe termen lung asupra relației adversariale dintre Washington și Teheran.
În America Latină, țări precum El Salvador, Panama, Republica Dominicană, Uruguay, și Mexic vor organiza alegeri, cu posibilitatea de a influența direcția politică regională și relațiile cu Statele Unite.
În Sahel și Africa de Vest, alegeri sunt așteptate în mai multe țări, inclusiv Ghana, Senegal, și Mauritania, în contextul unor tranziții politice contestate și a unei "epidemii" de lovituri de stat.
Aceste alegeri sunt cruciale nu doar pentru țările respective, ci și pentru partenerii și aliații internaționali, având potențialul de a schimba dinamica puterii regionale și globală și de a influența politica externă și cooperarea internațională în anii următori