Jasvinder Sanghera s-a născut penultima dintr-o familie cu șapte fete și un băiat. La 8 ani, i s-a adus la cunoștință că urmează să se căsătorească, dar nu fusese decizia ei, ci a familiei. La 14 ani i-au arătat o fotografie a bărbatului care îi fusese promis.
Jasvinder îți amintește: „Era cu mult mai bătrân și mai scund decât mine, așa că am decis imediat că nu-mi place.” Pentru că a îndrăznit să se împotrivească, a fost sechestrată în camera ei și ținută sub atentă observație până la 16 ani.
Era nevoită să bată în ușă când avea nevoie la baie și i se lăsa mâncarea în fața intrării dormitorului, exact ca într-o închisoare de maximă securitate. Regulile erau impuse chiar de mama ei, în fața căreia întreaga familie se supunea, mai puțin Jasvinder.
Împotrivirea ei drastică a survenit în urma suferinței și abuzurilor la care fuseseră supuse surorile ei mai mari. Erau obligate să renunțe la școală pentru a se căsători cu bărbați mult mai bătrâni, care le abuzau fizic și emoțional, fără drept de apărare. Bătăile, violurile și tot felul de umilințe făceau parte din rutina zilnică pentru tinerele femei din comunitate, iar Jasvinder a știut că, odată ce ai acceptat, nu mai este cale de întoarcere.
Deși femeile și bărbații din comunitatea Sikh ar trebui să aibă drepturi egale, iar relațiile să fie bazate pe respect reciproc, doctrina se încalcă flagrant. Jasvinder a văzut ce pățeau surorile ei în timp ce fratele lor a avut dreptul la libertate absolută, inclusiv să-și aleagă consoarta.
A decis să evadeze cu ajutorul unui prieten despre care familia ei nu știa nimic. Deși monitorizată atent, a reușit să închege o poveste de dragoste ilicită cu fratele unei prietene din comunitate, care i-a promis că o va ajuta și vor fugi împreună.
Ceea ce a urmat este demn de un roman. Iubitul ei s-a travestit în femeie pentru a-i lăsa un mesaj în timpul unei sesiuni de cumpărături. Urma să o aștepte în toiul nopții, apoi vor fugi cu mașina lui. Jasvinder a legat cearșafurile și a coborât pe fereastră două valize cu haine pregătire pentru plecare, în timp ce a tras apa la toaletă, pentru ca mama ei să nu audă ceva suspect. Într-o zi, când poarta fusese lăsată descuiată, pentru că tatăl ei era acasă, fata a fugit.
Au trăit un timp din economiile iubitului ei. Inițial, era fascinată de ceea ce vedea în jur, după care i s-a făcut dor de familie și a început să regrete mișcarea. Momentul decisiv a venit în urma unei conversații cu mama ei: „Vreau să vin acasă, dar să nu mă căsătoresc cu acel bărbat.”
Răspunsul mamei sale a determinat-o să nu mai privească în urmă. Aceasta a somat-o că, dacă nu se va căsători conform dorinței familiei, Jasvinder este ca și moartă pentru ei.
Între timp, o altă soră de-a ei s-a sinucis dându-și foc, tot din cauza abuzurilor repetate comise de soțul ei. Lui Jasvinder i s-a interzis participarea la funeralii.
A decis să se stabilească, alături de alesul inimii ei, la Newcastle, după ce a pus degetul pe harta lumii, aleatoriu. Iar de aici, cei doi s-au implicat în ajutorarea tinerelor abuzate, prin fundația Karma Nirvana, căreia i-au pus bazele în 1993.
„Am reușit să convingem comunitatea că o căsătorie forțată înseamnă infracțiune. Avem o linie telefonică de urgență fondată de guvern, care primește lunar circa 750 de apeluri. Un procentaj de 58 la sută dintre persoanele care sună sunt victime, iar restul sunt experți care ne aduc la cunoștință despre cazul unei victime. Facem evaluări ale riscurilor, oferim refugiu și ajutăm la evadări. Dar încă avem multă nevoie de sprijinul unor profesioniști, însă ne apropiem. Vorbim despre abuz, nu despre o tradiție pe care o folosim drept scuză pentru a accepta ceea ce este de neacceptat. Abuzul este abuz.”
La 51 de ani, Jasvinder Sanghera declară pentru bbc.com că se simte încrezătoare rememorând decizia luată în adolescență. Ea susține că, dacă nu ar fi refuzat atunci moștenirea de abuzuri repetate impusă de societate, fiicele și nepoții ei nu ar fi avut libertatea de decizie de care se bucură în prezent.