Polițiștii Direcției de Investigații Criminale - Serviciul Urmăriri au depistat un bărbat, de 48 de ani, urmărit internațional, la solicitarea autorităților judiciare din Marea Britanie, care au emis un mandat european de arestare, pentru săvârșirea infracțiunii de omor prin imprudență (omor din culpă) și conspirație la sprijinirea migrației ilegale, a anunțat, miercuri, Poliția Română.
Acesta a fost reţinut pentru a fi extrădat în Marea Britanie.
Este posibil să fie vorba de Marius Drăghici, suspect în tragedia „camionului groazei” din 2019, care nu a fost anchetat și a fost dat în urmărire internațională. În urmă cu două săptămâni, Poliția britanică a făcut publică fotografia unui bărbat de 48 de ani - Marius Drăghici, dat în urmărire internațională în tragedia migranților morți găsiți pe 23 octombrie 2019. Drăghici este suspectat de britanici că face parte din rețeaua care a coordonat călătoriile imigranților în Marea Britanie. Poliția din Essex a publicat o fotografie a lui Drăghici, pentru identificarea acestuia, pe 27 iulie 2022.
Potrivit presei britanice, Drăghici, născut în Onești, ar lucra în industria de transport și ar avea legături atât în zona Bacău, din România, cât și în Spania. Numele false folosite de Marius Drăghici sunt Marius Mihai Șelaru și Marius Lupu.
Principalul artizan în organizarea transportului cu „camionul morții” este Gheorghe Nica, stabilit în Marea Britanie, condamnat la 27 de ani de închisoare pentru omor din culpă și trafic de migranți după moartea celor 39 de migranți vietnamezi în octombrie 2019. Nica a recunoscut că a fost implicat în transportul celor 39 de imigranți înghețați găsiți în octombrie 2019 într-un container frigorific într-un parc industrial din Essex.
Principalii doi acuzați în moartea din „camionul groazei”, Ronan Hughes, transportator rutier, și Gheorghe Nica, sunt organizatorii traficului de persoane din 2019. Hughes a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor din culpă și trafic de migranți. Cei doi șoferi au primit și ei 18 și respectiv, aproape 14 ani de închisoare.
Cazul a șocat acum trei ani întreaga lume. Cadavrele înghețate a 31 de bărbați și 8 femei, cu vârste între 15 și 44 de ani, au fost găsite pe 23 octombrie 2019 în interiorul unui container frigorific încărcat pe un camion, în zona industrială Grays, la circa 30 de kilometri est de Londra.
Cauza morții celor 39 de victime închise în camion a fost rezultatul asfixierii și supraîncălzirii. Printre cei 39 de morți erau și 10 adolescenți, doi de 15 ani. Dintre vietnamezii identificați, doi lucraseră și în România. Containerul frigorific a fost transportat cu feribotul de la Zeebrugge, în Belgia, la Purfleet, pe 23 octombrie 2019. Autopsiile au dus la concluzia că cele 39 de victime au murit din cauza lipsei de oxigen și a hipertemiei în containerul închis. Victimele - bărbați, femei și copii - aveau vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Aceștia s-au sufocat după ce au fost rămas închise în remorca etanșă timp de aproape 12 ore.
Poliția Română a precizat că „din cercetări a reieșit că, împreună cu alte persoane, bărbatul ar fi organizat și coordonat transportul ilegal al mai multor migranți, în Marea Britanie, în interiorul unuia dintre camioanele deținute de o grupare infracțională, folosit în acest scop.
La data de 23 octombrie 2019, în Essex, Marea Britanie, au fost identificate trupurile neînsuflețite a 39 de cetățeni vietnamezi, bărbați, femei și copii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care s-au sufocat, după ce ar fi fost închiși într-o remorcă, timp de aproape 12 ore.
Bărbatul a fost audiat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare provizorie, în vederea extrădării, în favoarea autorităților britanice.
Activitatea investigativă s-a derulat în colaborare cu polițiști din cadrul I.P.J. Bacău – Serviciul Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău”.