Potrivit mesajului transmis de autorități, este stare de ALERTĂ EXTREMĂ, iar oamenilor li se recomandă să nu iasă din case, iar dacă sunt surprinși de fenomenele meteo extrem de violente, să se adăpostească.
TRANSPORTUL ÎN COMUN, PARALIZAT. STRĂZI INUNDATE
Autobuzele electrice au fost scoase din circulaţie în municipiul Constanţa, sâmbătă seara, deoarece carosabilul este inundat în mai multe zone, au anunţat reprezentaţii CT Bus. De asemenea, unele linii de autobuz au fost deviate, tot din cauza apei de pe carosabil.
Reprezentanţii CT Bus au transmis că se circulă cu dificultate pe mai multe linii şi sunt întârzieri.
„Vremea severă din ultimele ore a făcut ca în anumite zone din oraş carosabilul să fie inundat. Prin urmare, temporar autobuzele electrice au fost retrase din circulaţie. Sunt întârzieri provocate de condiţiile meterologice pe mai multe linii. Se circulă cu dificultate. Autorităţile recomandă tuturor cetăţenilor să evite momentan deplasările”, au precizat reprezentanţii CT Bus, potrivit news.ro.
Situația în sistemul energetic determinată de condițiile meteo dificile
Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare.
Condițiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară și până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României. Aici se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale.
La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate. SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național.
Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați.
Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme.
UN REMORCHER UCRAINEAN A PIERDUT O BARJĂ
Tot din cauza condițiilor meteo extreme, un remorcher sub pavilion ucrainean a pierdut o barja maritima cu cereale, cu 3 oameni la bord, între localitățile Sf.Gheorghe și Năvodari.
Barja pluteșțe în derivă și nu pot fi trimise nave de cautare si nici elicoptere, din cauza vântului extrem de puternic.