Ce ușurare pe cîntarul falsurilor și furturilor intelectuale! Din păcate, România n-are resurse să abordeze subiectul. Nu are mecanismele care să purceadă la o analiză a fenomenului. Inteligența, cultura și profesionalismul sunt la unii, puțini, puterea este la alții, mai mulți. Nu are savanți în funcții și caractere cu mare putere de decizie care să coordoneze o asemenea operațiune de curățenie.
Fenomenul nu este de ieri, de alaltăieri. Vine de o jumătate de secol și a contaminat toate ierarhiile profesionale și didactice de pe vremea facultăților muncitorești. În două-trei săptămîni sau în cîteva luni se producea dintr-un ciocănar un savant sau un profesor, în vreme ce marii intelectuali ai României, de la Dumitru Caracostea și Petru Caraman la Lucian Blaga și Dimitrie Gusti sau Anton Golopenția, se stingeau în închisori sau erau interziși în universități.
De acolo ni se trag savanții ca Gabriel Oprea, Florian Coldea, Victor Ponta sau Codruț Olaru și Laura Codruța Kovesi. Știința românească s-ar goli de o mare parte din doctori și docenți dacă toți cei inventariați de echipa de clujeni care a alcătuit site-ul Plagiate.ro ar fi deposedați de titluri și tinichele. Și statul român ar recupera o enormă sumă de bani dacă doctorii contrafăcuți ar restitui majorările de salarii obținute pe baza diplomei de doctor. Dispariția tezei de doctorat a lui Florian Coldea este o întîmplare ce trebuie cercetată. Ea ascunde oarece conotații de fraudă. Dacă lucrarea de doctorat a generalului (altfel, incapabil să producă lucrări de anvergură intelectuală, Internetul neindicînd nici o trimitere la un studiu sau articol de mai dai Doamne al acestuia) s-ar găsi, s-ar putea ajunge și la cel care a redactat-o. Și să vezi atunci! Spunea cineva că unul dintre cei pomeniți în acest articol promitea titluri de doctor celor care se înscriau în partidul său. Și mai punea o condiție. Să achite și cei 5.000 euro pe care să-i plătească autorului pentru munca de redactare a tezei și pentru întocmirea referatelor. Trebuie spus că Florian Coldea și-a dat doctoratul cu nimeni altul decît Gabriel Oprea, rămas între timp și el fără doctorat. Dacă Gabriel Oprea nu mai este doctor în științe, toate doctoratele conduse și acordate de el la Academia de Poliție și mai apoi la Academia de Informații „Mihai Viteazul” sunt, pe cale de consecință, absolut nule. Un om fără doctorat sau cu un doctorat obținut prin alte mijloace decît intelectuale nu poate acorda titlul de doctor unui alt ins, fie el și căpitan, maior sau general. Prin aceeași procedură nu poți acorda decît niște bani împrumut sau cel mult o bere! Logic, se anulează titlul amîndurora. Și Ministerul Finanțelor ar fi în situația de a recupera majorarea de 25% din salariile încasate de tot lanțul de falsificatori de-a lungul timpului.
Formalitatea anulării unor doctorate ar putea aduce un cutremur în toată ierarhia politică, didactică și chiar științifică din România.
Curățenia este obligatorie și dureroasă. Ar fi egală cu ruperea picioarelor acestui sistem. Așa s-ar opri fabrica de lobotomizați. Doctorii pîrîți au făcut alți doctori pîrîți și ei au dat mai departe diplome și au validat sfertodocți și incompetenți, ridicînd după ei o armată de proști vopsiți și de castrați la cerebel.
Ce contribuții au avut Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi la știința Dreptului? Ce beneficii a produs tupeul de doctor în științe al lui Victor Ponta, de vreme ce doctoratul său s-a șters? Cîtă știință de carte poate încăpea în negramatica logicii lui Gabriel Oprea? Cîți adevărați doctori în științe avem acum în fruntea României? În Parlament, în Guvern, în universități și în servicii secrete? Jumătate sau numai un sfert din ei ar rămîne la o cernere strictă! Și s-ar opri producția de doctori ratați în toate domeniile vieții noastre. O Românie nouă ar putea începe de la titlurile false, contrafăcute, și de la lucrările copiate de pe unde au trudit alții, scrie cotidianul.ro.