Deputaţii ar putea aviza Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală fără prevederea reducerii TVA generale de la 24% la 20% de la 1 ianuarie, pentru a fi în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene şi ale FMI, și ar adopta cota de 20% prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul anului.
"Orice reducere poţi s-o faci şi la finalul anului şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nu neapărat prin Codul Fiscal, dar important este să nu adaugi taxe, important e să poţi să reduci. Şi atunci e de urmărit şi fluxul de încasări bugetare. Eu am fost rezervată cu TVA-ul de 20% încă de la început s-o trecem de acum (în Codul Fiscal – n.r.), până nu vedem exact ce ne aduce septembrie, ce ne aduce noiembrie, să vedem cum arată bugetul", a declarat vineri pentru Mediafax deputatul PSD Aurelia Cristea, membru în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.
În aceste condiții, devine tot mai evident că "relaxarea fiscală" a fost doar o strategie de imagine a Guvernului Victor Ponta, în timp ce Parlamentul controlat de PSD retrage una câte una toate scăderile de taxe anunțate anterior.
De ce și-a amânat FMI vizita la București. Misiune urgentă: "tăiați Codul Fiscal!"
Deputatul PSD a precizat că deputaţii vor finaliza aprobarea celor două coduri în această sesiune parlamentară, care se încheie la finele lunii, cu sau fără prevederea reducerii TVA inclusă.
Comisia de Buget-Finanţe se va întruni din nou luni pentru raportul final asupra Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, fiind votate deja toate amendamentele.
Cele două coduri vor intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri.
"Reducerea TVA se poate face fără niciun fel de problemă prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul anului. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni, nici operatori economici, nici contribuabilii", a mai spus Cristea.
Și deputatul PNL, Andreea Paul, secretar in Comisia de Buget a Camerei Deputatilor, precizase anterior că PSD a cerut eliminarea scăderii TVA la 20% si a solicitat mentinerea sa la 24%.
De asemenea, PSD ar fi eliminat prin amendamente scaderea impozitului pe venit si a impozitului pe profit de la 16%, la 14%, potrivit StiripeSurse.ro.
Strategia PSD din Parlament de eliminare a tuturor facilităților fiscale a fost anunțată voalat deja de Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici care declara că noul Cod Fiscal trebuie să aibă acordul FMI și al Comisiei Europene.
Deja o parte dintre facilitățile incluse de Guvern în Codul Fiscal au fost șterse "pe șest" în Senat: este vorba de scăderea accizei la combustibili sau de impozitarea zero în cazul dividendelor.