9 MAI. "Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare"
Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.
În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: 'Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare'. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de lupta spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.
Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.
ZIUA EUROPEI
ZIUA EUROPEI. Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI - 'Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice... Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie'.
ZIUA EUROPEI. Fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.
ZIUA EUROPEI. Istoric
ZIUA EUROPEI. În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
ZIUA EUROPEI. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
ZIUA EUROPEI 9 MAI. Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
ZIUA EUROPEI. Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.
ZIUA EUROPEI. Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.
ZIUA EUROPEI. Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu acest prilej se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene: mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei Zile europene continuă pe tot parcursul lunii mai.
ZIUA EUROPEI 9 MAI. Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei 'Europe Unite', care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.
ZIUA EUROPEI. Cât de europeni se simt românii
ZIUA EUROPEI. Un studiu realizat anul trecut arată că peste 65% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 23% dintre ei afirmă contrariul.
ZIUA EUROPEI. Procentul românilor care se consideră cetățeni europeni este de 71,4%, față de 68,6% în mai 2014. Ponderea celor care nu se consideră cetățeni europeni este sensibil mai scăzută în aprilie 2015 (22,6%), față de mai 2014 (27,7%).
ZIUA EUROPEI. Românii asociază în primul rând Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulație (84%). Urmează cu 72,7% democrația și drepturile omului și pacea cu țările vecine (72,4%). 67,5% dintre locuitorii ţării privesc UE ca un furnizor de securitate și siguranță, răspunsurile la acest item fiind influențate și de faptul că în contextul tensionat din regiune, apartenența la UE a fost prezentată și percepută ca un factor determinant în asigurarea securității României.
ZIUA EUROPEI. În acelaţi timp, 63% dintre respondenți asociază Uniunea Europeană cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupției, iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale.
ZIUA EUROPEI. Subordonarea față de țările din Vestul Europei
ZIUA EUROPEI. 52,4% dintre români asociază UE peană în primul rând cu subordonarea față de țările din Vestul Europei, 52% cu intervenția în politica internă a României, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu răspândirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identității naționale și 39% cu birocrația.
ZIUA EUROPEI. Așadar, imaginea Uniunii Europene este definită în primul rând de elemente pozitive, legate de valori și principii de bază ale comunității europene, de modul în care aceasta influențează situația externă a României și de zona economică.
ZIUA EUROPEI. Înființarea unei armate a UE este validată de 62,5% dintre respondenți, în timp ce 23,7% se declară împotrivă, iar 13,8% reprezintă non-răspunsuri. O explicație a acestor răspunsuri este legată, evident, de contextul de securitate regională și amplificarea îngrijorărilor cu privire la producerea unor conflicte armate în zonă.
ZIUA EUROPEI. Câţi români sunt de acord cu aderarea R. Moldova
Majoritatea covârșitoare a românilor (80,1%) sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se declară împotriva unei asemenea idei 9,8%, iar 10,1% nu știu sau nu răspund.
ZIUA EUROPEI. Cum se celebrează ZIUA EUROPEI
ZIUA EUROPEI. 9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și în țările din jur, cum ar fi Turcia.
Datorită naturii politice a zilei, au fost observate încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană și discursuri în sprijinul integrării europene.
ZIUA EUROPEI. Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei.
Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept.
ZIUA EUROPEI. În contrast, Declarația Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni și oțel ale Franței și Germaniei.