Sinuzita provoacă dureri faciale, nas înfundat sau care curge și uneori febră și alte simptome, fiind o inflamație a țesuturilor din sinusuri, care sunt spații din frunte, obraji și nas, de obicei umplute cu aer. Afecțiunea este de obicei cauzată de răceala comună, dar și alți viruși, bacterii, ciuperci și alergii provoacă sinuzită.
Potrivit experților în sănătate, infecțiile sinusurilor aproape se vindecă de la sine. Medicii nu recomandă, în general, să luați antibiotice, deoarece acestea sunt pentru infecțiile bacteriene.
Simptomele sinuzitei nu durează de obicei mai mult de 10 zile. Sinuzita cronică poate dura 12 săptămâni sau mai mult.
CE ESTE SINUZITA
Mai exact, sinuzitele sunt infecții ale membranei mucoase care căptușește interiorul foselor nazale și a sinusurilor paranazale. Când membrana mucoasa se inflamează, această se tumefiază și blochează drenajul fluidelor din sinus spre nas și gât, determinând durere și presiune în sinusuri. Bacteriile și fungii cresc cel mai probabil în sinusurile incapabile să se dreneze corespunzător. Orificiile de evacuare ale sinusurilor devin obstruate în timpul infecției virale, producându-se inflamația și infecția sinusurilor, drept rezultat.
Diferența dintre răceală și sinuzita constă în faptul că simptomele ce însoțesc răceala, incluzând nasul înfundat, încep să se amelioreze după 5-7 zile. Simptomele sinuzitelor durează mai mult și se agravează după 7 zile.
Există două tipuri de sinuzita: acută (cu debut brusc) și cronică (pe termen lung). În cazul sinuzitei cronice simptomele nu dispar complet, întotdeauna menținându-se simptome ușoare.
CÂT DE SIMPLU POȚI SĂ TE TRATEZI DE SINUZITĂ
1. Bea mai multă apă
Pe parcursul infecției sinusurilor, se recomandă să bei multă apă și să hidratezi corpul pentru a elimina infecția. Medicii recomandă de obicei să bei cel puțin 8-10 pahare la fiecare 2 ore.
2. Folosește uleiuri naturale
Uleiurile naturale precum eucalipt pot ajuta la deschiderea sinusurilor și la eliminarea mucusului. Studiile au descoperit că cineolul, componenta principală a uleiului de eucalipt, ajută persoanele cu sinuzită acută să se recupereze mai repede.
Se recomandă aplicarea uleiului pe tâmple sau pe piept sau inhalat prin apă clocotită pentru ameliorarea rapidă și sigură a loviturii.
3. Folosește un spray nazal salin sau un dispozitiv medical special, de curățare a sinusurilor
Este important să vă mențineți sinusurile hidratate pentru a reduce presiunea. Câteva sfaturi importante pentru a face acest lucru includ dormitul cu un umidificator în dormitor pentru a ajuta la ameliorarea blocajelor nazale pe timp de noapte
De asemenea, utilizați spray-uri nazale saline naturale care ajută la eliminarea congestiei. Folosiți-le întotdeauna pe cele făcute cu ingrediente naturale, altfel poți deveni dependent de ele. Luați abur fierbinte sau dușuri pentru a curăța sinusurile.
Se pot folosi și dispozitive medicale speciale pentru irigarea nazală pentru a ajuta la eliminarea unor simptome ale sinuzitei cronice. Potrivit medicilor, este important să aveți grijă să igienizați corespunzător dispozitivul după fiecare utilizare și să puneți în el doar apă distilată.
4. Folosește compresa caldă
Compresele calde pot ajuta la calmarea durerii provocate de sinuzită. Puneți un prosop cald în jurul nasului și al obrajilor pentru a calma durerea și pentru a elimina blocajul nazal.
5. Odihnește-te
Dacă aveți febră, de obicei mai mare de 37,8 grade Celsius, asigurați-vă că vă odihniți suficient pentru a vă recupera rapid.
6. Mănâncă supă de pui
Potrivit studiilor, supa de pui ajută la reducerea inflamației asociate cu congestia sinusurilor și răcelii. Cercetările arată că într-o supă există un ingredient activ care oferă antioxidanți care ajută la o recuperare mai rapidă
7. Consumă alimente care întăresc imunitatea
Pentru a lupta împotriva virusului, adaugă alimente antibacteriene precum ghimbirul, usturoiul și ceapa la mesele tale zilnice și bea ceaiuri calde din plante. Mănâncă alimente care sunt încărcate cu antioxidanți și au proprietăți antibacteriene și antifungice.
8. Evită orice poate declanșa sau agrava sinuzita
Factorii declanșatori ce pot agrava sinuzita includ alcoolul, înotul, scufundările sau zborul cu avionul atunci când aveți sinuzită, o răceală comună sau o alergie nazală.
Sursa: sfatulmedicului.ro, doctorulzilei.ro