Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din România, afectând peste 40% din populația adultă.
Asociaţia avertizează că actuala tendință de dispariție a medicamentelor cu prețuri mici de pe piață va avea un impact îngrijorător îndeosebi asupra populației în vârstă, care în proporție de 80% suferă de afecțiuni cardiovasculare, întrucât acest segment de populație nu-și va mai permite să-și plătească tratamentul lunar.
„Doar 59% dintre cei peste 7 milioane de români care suferă de hipertensiune arterială urmează un tratament antihipertensiv, respectiv 2 din 3 femei și 1 din 2 bărbați. Tratamentul poate fi realizat cu costuri mici, prin utilizarea medicamentelor generice. Cu toate acestea autoritățile refuză să aibă o abordare responsabilă, acționând, prin măsurile luate în ultimii ani, împotriva acestei categorii de medicamente. Efectele sunt previzibile: limitarea și mai mare a accesului la tratament și creșterea în continuare a mortalității din cauze cardiovasculare, tendința îngrijorătoare, în condițiile în care România se află deja pe primele locuri în Uniunea Europeană la acest indicator,” a declarat Laurențiu Mihai, Director Executiv APMGR.
O continuare a actualelor politici din domeniul medicamentelor, anume menținerea taxei clawback în forma actuală și a unei politici de preț discriminatorii pentru medicamentele generice, riscă să reducă și mai mult numărul de medicamente generice disponibile în România, făcând astfel și mai dificil accesul la tratament pentru bolnavii din România.