Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, atât în România, cât și în Europa, potrivit ultimului raport al Societății Europene de Cardiologie. Raportul, arată că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în țara noastră au fost cauzate de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, 80% din aceste afecțiuni, inclusiv infarctul, pot fi prevenite.
Simptome alarmante
La unele persoane, infarctul miocardic debutează brusc și cu intensitate. La altele, se poate manifesta prin durere și presiune în piept, în timpul mersului, în special când e frig și vânt, sau în timpul nopții.
Aceste dureri (senzații de strângere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimțite în spatele sternului și pot iradia în brațul stâng, spre falcă, uneori în spate; ele dispar în 2-3 minute. În răstimp de 24 până la 36 de ore apare febra de intensitate medie, care scade treptat. Totodată, infarctul se poate manifesta prin respirație dificilă, transpirație, vărsături, bătăi de inimă rapide sau neregulate.
Care sunt factorii de risc
Factorii de risc asociați cu infarctul sunt fumatul, nivelul crescut al colesterolului „rău“ (LDL), hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul și stresul.
Măsuri cu efect protector
Există câteva reguli simple legate de alimentație și de stilul de viață care te ajută să previi infarctul.
-Alimentele bogate în fibre scad tensiunea arterială și țin bolile de inimă la distanță. Poți să consumi fructe, legume și produse din cereale integrale, surse bogate de fibre. Este bine să înlocuiești pâinea tradițională cu cea din cereale integrale.
-Din dietă nu trebui să lipsească peștele, deoarece e bogat în acizi grași Omega-3. Pentru o inimă sănătoasă, acesta trebuie conumat de 3 ori pe săptămână. Și suplimentele pe bază de ulei de pește sunt indicate, deoarece scad presiunea arterială și colesterolul. De asemenea, din regimul tău alimentar nu trebuie să lipsească lactatele cu un conținut scăzut de grăsime (1,5%).
Află mai multe sfaturi pe clicksanatate.ro