În funcție de problema pe care dorești să o abordezi, poți alege povești terapeutice pentru copii ce abordează frica de întuneric, construirea de relații sănătoase cu cei din jur, teama de separare de părinți, dezvoltarea sentimentului de responsabilitate, gestionarea sentimentelor puternice cum ar fi furia, adaptarea la grădiniță și chiar lumea virtuală în viața copiilor.
- Încă de la o vârstă fragedă, îl poti învăța pe copilul tău cum să aibă încredere în sine. De exemplu, prin intermediul poveștii „Oița Gogoșica” copilul va înțelege cât de important este să aibă o imagine corectă despre sine. Cu ajutorul personajelor din poveste, el va învăța cum să capete încredere în forțele proprii, fapt ce îl va ajuta pe viitor în dezvoltarea personală.
- Pentru copiii care se confruntă cu frici, există povești terapeutice dedicate care îi vor ajuta pe părinți să abordeze această problemă într-o manieră distractivă și ușor de înțeles pentru copii. Frica de întuneric este una dintre cele mai comune frici printre cei mici. La ea se adaugă și frica de acele creaturi imaginare de sub pat sau din dulap. Cu ajutorul poveștii „Căprioara și cămara fericirii” copilul va înțelege ca nu are de ce sa ii fie frică și va scăpa de această fobie. De asemenea, este important ca adulții să nu manifeste la rândul lor îngrijorare sau agitație față de acest subiect, astfel încât copilul să capete încredere.
- Agresivitatea este un alt comportament ce poate apărea în primii ani de viață, ca un răspuns la diverse situații care îl derutează pe copil. Poveștile terapeutice pentru copiii agresivi sunt de o mare utilitate în acest caz. „Povestea dragonului furios și a spiridușului curajos" prezintă agresivitatea din dublă perspectivă: agresor și agresat. Prin intermediul acestei povești, copilul va învăța că empatia și comunicarea sunt cele mai bune căi spre eliminarea agresivitatii.
- În cazul în care copilul tău manifestă un comportament mai rebel, alege câteva povești terapeutice pentru copiii neascultători. De exemplu, povestea „Domnișoara Mimi și ursulețul Bran” îi învață pe copii despre responsabilitate și îi ajută să înțeleagă că orice acțiune a sa are un efect asupra celorlalți.
- Nu în ultimul rând, sunt binevenite și câteva tehnici de relaxare pe care copilul să le învețe încă de la cea mai mică vârstă. Prin intermediul poveștii „Pădurea relaxată” se pot deprinde obiceiuri bune de relaxare ce vor ajuta la recuperarea rapidă a energiei și la îmbunătățirea stării de bine generale.
Aceste povesti terapeutice scurte te vor ajuta să creezi o conexiune cu copilul tău, iar mesajul pe care vrei să i-l transmiți va ajunge la el mult mai ușor, atât în minte cât și în suflet. Tu ce poveste ai alege?