Iată care sunt cele mai frecvente cinci obiceiuri care îţi distrug rinichii, potrivit replicaonline.ro:
1. Consumul insuficient de apă - Pentru a funcţiona în parametri optimi, rinichii au nevoie de apă. Apă ajută la eliminarea toxinelor prin intermediul urinei și al transpirației și, în plus, hidratează organismul. Rinichii sunt cei care intermediază evacuarea acestor toxine.
2. Consumul ridicat de alimente prea sărate sau prea dulci - Corpul nostru se debarasează de lichidele indezirabile filtrând sângele cu ajutorul rinichilor. Prin urmare, pentru ca apa în exces din celule să fie eliminată, este necesar un echilibru între potasiu și sodiu.
Consumul exagerat de alimente prea sărate mărește nivelul sodiului din sânge, fiind astfel perturbat echilibrul dintre cele două minerale. În consecință, rinichii nu mai pot elimina eficient apa în exces din celule. Urmarea firească a acestui lucru este faptul că, din cauza lichidului în exces acumulat în organism, se formează o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge de la nivelul rinichilor. Cu timpul, capacitatea rinichilor de a elimina toxine se va reduce considerabil.
Consumul exagerat de alimente bogate în zahăr favorizează acumularea calculilor renali, crescând cu 33% riscul formării acestora, precizează sursa citată.
3. Abținerea de la urinat - Abținerea de la urinat este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri care distrug rinichii, crescând riscul dezvoltării infecțiilor. Infecțiile bacteriene care se propagă în sistemul urinar pot afecta aparatul urinar, cauzând o varietate de afecțiuni, printre care cistita și calculii renali.
4. Alimentația săracă în magneziu - Magneziul este benefic sănătății întrucât previne anumite afecțiuni cardiovasculare, crampele, simptomele sindromului premenstrual și formarea calculilor renali. Totodată, acest mineral stimulează eliminarea toxinelor.
5. Administrarea excesivă de analgezice - Faci parte din categoria acelor persoane care, la cea mai ușoară durere, iau analgezice? Atunci trebuie să știi că ești predispusă la afecțiuni renale. Asta prentu că substanțele chimice puternice pe care aceste medicamente le conțin și care au o acțiune negativă asupra rinichilor.
Spre exemplu, banalul paracetamol este transformat de ficat în substanțe toxice care dăunează rinichilor. După 3-4 zile de administrare a acestui medicament, se poate observa adesea o diminuare a volumului urinei, însoțită de vomă și diaree.