1. Rosiile te protejeaza de cancer
Licopenul continut de rosii este un pigment de culoare rosie-portocalie, care apartine familiei carotenoidelor, fiind un antioxidant puternic. Potrivit unui studiu realizat intre anii 1986 si 1998, barbatii care au mancat sos de rosii cel putin de doua ori pe saptamana au avut un risc de cancer la prostata diminuat cu 36%. Alte studii mai recente au subliniat rolul licopenului in lupta cu cancerul.
Un studiu din 2013 al Universitatii Illinois a aratat ca soarecii hraniti cu rosii si soia prezentau un risc de cancer de prostata de 45%, cei hraniti cu rosii, de 61%, iar cei care nu au consumat niciunul dintre aceste alimente aveau un risc de cancer de prostata de 100%.
2. Rosiile reduc riscul de accident vascular cerebral
Tot licopenul din rosii este cel care te protejeaza de accidentul vascular cerebral. Licopenul limiteaza oxidarea lipidelor. Aceasta oxidare favorizeaza formarea placilor de aterom, depozitele de grasime depuse pe artere, care predispun la accidentele vasculare cerebrale.
Un pahar cu suc de rosii baut dimineata, pe stomacul gol, previne atat accidentul vascular, cat si alte boli ale sistemului cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea.
3. Rosiile combat oboseala
Rosiile contin vitaminele esentiale A, C, B3, B6, E si K. Dintre acestea, cel mai important este continutul de vitamina C, recunoscuta pentru combaterea oboselii.
Vitamina C joaca un rol de protectie la nivel celular, limitand efectul nefast al radicalilor liberi si al substantelor poluante. Eficienta sa este potentata de preznta altor antioxidanti, cum ar fi carotenoidele si polifenolii. Iar cum rosiile sunt un aliment cu un continut ridicat de vitamina C si caroteinoide, pot fi condiderate un adevarat aliment ce combate imbatranirea organismului si ii mentine energia.
Vezi mai multe pe curademiere.ro.