Dintre „medicamentele“ lunilor de toamnă, salvia, coada-şoricelului, nalba şi măceşul şi-au confirmat virtuţiile terapeutice de-a lungul timpului. Folosite şi de bunici, remediile din plante te pot ajuta să previi sau chiar să tratezi numeroase afecţiuni. Pentru a beneficia din plin de proprietăţile lor, este indicat ca plantele să se recolteze atunci când sunt înflorite, mai ales în prima parte a zilei, după ce se usucă roua.
1. SALVIA - indicată în abcesele dentare
Cunoscută în popor ca jaleşul de grădină sau şalvir, salvia (salvia officinalis) este recunoscută pentru proprietăţile sale antibacteriene. Pentru prepararea infuziilor, a decocturilor sau a tincturilor se folosesc frunzele şi vârfurile înflorite ale plantei. Datorită compoziţiei bogate în ulei esenţial, remediile din salvie stimulează secreţia biliară şi au acţiune antibacteriană.
În caz de gingivită sau de abcese dentare, prepară o infuzie concentrată de salvie din 2 linguriţe de frunze la 100 ml de apă fierbinte. Lasă cana acoperită 10 minute, după care filtrează şi clăteşte gura de 2-3 ori pe zi până la reducerea simptomelor. Ceaiul de salvie este indicat şi în cazul diabetului zaharat şi în transpiraţia excesivă din perioada menopauzei.
Un bun remediu pentru stimularea memoriei este şi tinctura pe care o prepari din 15 linguri de pulbere de salvie (o poţi procura din magazinele naturiste), peste care adaugi 400 ml de alcool de 50 de grade. Lasă la macerat două săptămâni, după care ia câte 2-3 linguriţe de tinctură pe zi (diluată în puţină apă), timp de două săptămâni.
Citește continuarea pe clicksanatate.ro