Fanuropita sau prăjitura Sfântului Fanurie este o prăjitură foarte populară în Grecia, aromată și foarte simplu de făcut. În timpul preparării acestei rețete, se spun rugăciuni către Sfântul Fanurie și pentru mântuirea mamei sale, pe care sfântul a iubit-o foarte mult și care a murit nepocăită pentru păcatele ei.
Se spune că mama lui era o femeie plină de păcate, care nu a vrut să se pocăiască până la moarte. În timpul martiriului, Sfântul Fanurie s-a rugat ca „oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie să fie ajutat”. Prăjiturile se pot face oricând în timpul anului, dar în mod deosebit se coc în ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvântate şi apoi împărţite. Cei care le oferă, rostesc rugăciuni „pentru mama Sfântului Fanurie”.
Ce este Fanuropita
Fanuropita este o prăjitură grecească, ca un chec, de post, care se aduce ca ofrandă Sfântului Mucenic Fanurie pentru găsirea lucrurilor pierdute, dar nu numai.
Sfântul mijlocește și pentru găsirea drumului în viață, a unui soț sau soții, a păcii sufletești sau a unei persoane dragi. De altfel, în limba greacă, numele sfântului înseamnă „cel ce arată”.
În unele regiuni ale Greciei există obiceiul ca fanuropita să se taie în 40 de bucăți.
De ce se face această prăjitură?
Explicația acestei practici o găsim în viața sfântului. Când acesta a fost martirizat, fiind acuzat pe nedrept că dorește să ia locul unui împărat, a cerut voie să își facă ultima rugăciune.
Sfântul Fanurie s-a rugat ca orice persoană care va face „o turtă cu ulei și zahăr sau o plăcintă și o va da săracilor, să fie ascultat în orice durere va avea”.
De asemenea, sfântul s-a rugat ca această jertfă să fie și pentru iertarea păcatelor mamei sale, care murise păgână. Dumnezeu a răspuns rugăciunii sale și l-a încredințat că oricine îl va chema pe sfânt în ajutor, va fi ascultat de El.
O altă condiție este ca fanuropita să fie împărțită săracilor. Apoi, după împlinirea cererii, se mai pregătește o prăjitură drept mulțumire pentru ajutorul primit, care se împarte tot celor săraci. În unele regiuni din Grecia, fanuropita poate fi împărțită însă cu familia, prietenii sau colegii.
Având în vedere că este o tradiție veche de secole, vom întâlni mai multe variante ale acestei practici. Totuși, cel mai important este ca fanuropita să fie făcută cu dragoste, cu rugăciune din inimă și încredințarea că Sfântul Fanurie ne primește jertfa și mijlocește pentru îndeplinirea cererii noastre, scrie basilica.ro.
Când se poate face Fanuropita
Prăjitura poate fi făcută în orice zi în afară de duminică, din 7 sau 9 ingrediente reprezentând cele 7 Taine ale Bisericii sau cele 9 cete îngerești.
Unii oameni fac această prăjitură în ajunul sărbătorii Sfântului Fanurie, pe 26 august, urmând să fie dusă la biserică a doua zi pentru a fi binecuvântată.
Există mai multe varietăți de Fanuropita, cu nuci, stafide și afine uscate, sau cu unt, ouă și coniac. Iată cele 2 rețete de Fanuropita.
REȚETA 1. Fanuropita - Ingrediente
Într-un bol de mărime medie, se amestecă:
- 4 căni de făină
- o linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu
- o linguriță și jumătate de praf de copt
- o linguriță de scorțișoară
- o cană de nuci măcinate și o cană de stafide
Într-un bol mai mare, se amestecă:
- o cană de suc de portocale
- un sfert de cană coniac sau whisky (sau, dacă este zi de post, înlocuiți cu un sfert de cană de apă sau suc de portocale)
- o cană de zahăr
- amestecați până când zahărul se dizolvă complet, apoi adăugați o cană de ulei (de măsline, ca în rețeta originală grecească, sau de floarea-soarelui).
REȚETA 1. Fanuropita - Mod de preparare
Înainte de a amesteca ingredientele, se preîncălzește cuptorul la 350 de grade. Se unge cu puțin ulei o tavă rotundă, se presară puțină făină și se lasă deoparte.
Se toarnă aluatul puțin câte puțin în preparatul cu suc de portocale, amestecând până la omogenizare. Tradiția spune să se amestece manual timp de 7-9 minute, pentru ca făina să se incorporeze, timp potrivit pentru a mulțumi Sfântului Fanurie pentru ajutorul primit. De asemenea, este și timpul necesar ca reacția chimică să aibă loc în aluat pentru ca prăjitura să crească.
Atenție: Aluatul va fi foarte gros și lipicios.
Se adaugă aluatul în tava pregătită.
Prăjitura se lasă la cuptor până când partea de sus se rumenește – aproximativ 40 de minute. Faceți „testul scobitorii” (introduce-ți o scobitoare în mijlocul prăjiturii și, dacă scobitoarea iese curată, atunci prăjitura este coaptă).
Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă 5 minute la răcit în tavă.
Se scoate apoi prăjitura din tavă și se lasă la răcit complet.
Când se răcește, se presară zahăr pudră. Prăjitura se va usca repede, așa că asigurați-vă că o veți pune într-un vas etanș sau acoperit bine cu folie de plastic.
Puteți pregăti oricând această prăjitură, și în special de ziua sfântului, împărțind-o săracilor și făcând milostenie.
Sursa: doxologia.ro
REȚETA 2. Fanuropita - Ingrediente și Mod de preparare
Aceasta este o rețetă pregătită la Biserica Sfântului Fanurie din Rodos.
Este nevoie de următoarele ingrediente:
3 căni și jumătate de făină
1 cană și un sfert de zahăr
trei sferturi de cană de ulei de porumb
o jumătate de cană de stafide (ţinute înainte în apă călduţă, pentru a se înmuia)
o jumătate de cană de nuci (date prin făină )
o jumătate de cană de coniac
o jumătate de cană de suc de portocale
1 linguriță de cuișoare
1 linguriță de coajă rasă de portocale
1 linguriță de bicarbonat
1 praf de copt
Se mixează toate ingredientele.
Se unge o tava cu ulei de măsline si puţin zahar si făina.
Se toarnă întreaga compoziţie, care se va tăia ulterior.
Se coace la foc mijlociu aproximativ o oră.