Premierul Viorica Dăncilă și ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, au ținut o conferință comună de presă la Palatul Victoria, joi seara începând cu ora 19.00 despre "cazul Caracal".
Realitatea.net a transmis în timp real declarațiile celor doi oficiali - în variantă LIVE VIDEO și text.
"S-au împlinit două săptămâni de la apelul Alexandrei. Tragedia de la Caracal ne-a arătat imaginea unei cruzimi inimaginabile, care ne-a arătat că în fața criminalității trebuie să ducem un adevărat război. Trebuie să schimbăm legi, reguli oameni, atitudini. Am demis întreaga conducere a instituțiilor responsabile și pe toți cei care au gestionat atât de greșit acest caz. Există anchete în desfășurare. Cine nu își înțelege misiunea pleacă. Cine își bate astfel joc de instituția pe care o reprezintă pleacă. Să rămână cei care își fac bine meseria", a declarat Viorica Dăncilă.
Premierul a mai spus că instituțiile statului trebuie să rămână puternice și a amintit pachetul de 14 măsuri prezentat de Raed Arafat miercuri pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la apelurile la 112.
"Am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care aduce modificări esențiale modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora. Vom lansa în următoarele săptămâni platforma Guvernului pentru ordine și siguranță, punct central de informare și dialog".
Viorica Dăncilă a amintit că i-a cerut ministrului Justriției să vină urgent cu propuneri pentru modificarea legislației astfel încât, pentru cazurile grave de infracțiuni, eliberarea condiționată să fie interzisă și infracțiunea de răpire să fie mai bine definită.
"În calitate de prim-ministru voi da ordonanțele de urgență necesare și voi trimite adrese către președinții celor două Camere ale Parlamentului pentru convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară".
"Vă mai promit un lucru. Am spus că vreau sancțiuni drastice pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da o Ordonanță de urgență pentru instituirea pedepsei de închisoare pe viață pentru aceste fapte și pentru înăsprirea pedepselor. Am zero toleranță pentru lipsa de umanitate și lipsa de respect față de cetățean. Am zero toleranță pentru greșeli".
"Eu nu pot să accept ca în mandatul meu de prim-ministru românii să se teamă. Vom reforma acest sistem, vom corecta de urgență tot ce este greșit și vom institui mecanisme de prevenție pentru ca tragedii ca aceea de la Caracal să nu mai aibă loc vreodată"
Ministrul de Interne Mihai Fifor a declarat la rândul său, că îi încurajează pe cei care cunosc cazuri de angajați ai MAI că îi tratează cu superficialitate pe cetățeni să-i sesizeze aceste aspecte.
"Doar pedepsirea celor vinovați nu este de ajuns. Trebuie să le corelăm cu reforma instituțiilor (...) În ceea ce privește evaluarea activității pentru fiecare județ, toate evaluările au ajuns la IGPR și vor face obiectul unor analize la nivel central.
Până la începerea noului an școlar trebuie să ne asigurăm că în toate unitățile școlare sunt asigurate toate condițiile necesare.
S-a văzut în cazul Caracal câtă nevoie avem de personal specializat. Totodată, de săptămâna trecută poliția a început identificarea celor care fac transport ilegal în toată țara. Au fost identificați și sancționați 491 de conducători auto.
Am dispus ca în spațiul public să avem mai multe patrule mixte de poliție și jandarmerie. Cetățeanul trebuie să îi vadă în uniformă alături de ei. Îi încurajez pe cei care cunosc cazuri de angajați ai MAI că îi tratează cu superficialitate să ne sesizeze.
Îi îndemn pe cei care vor să participe la manifestații de 10 august să o facă pașnic, legal. Este categoric un drept fundamental al cetățeanului să protesteze", a spus Mihai Fifor.
VEZI Declarațiile integrale ale Vioricăi Dăncilă și Mihai Fifor mai jos.
Audierile în cazul celor două fete dispărute la Caracal au continuat joi cu părinții Alexandrei, dar și cu un prieten al lui Gheorghe Dincă. La acesta a fost găsit al patrulea telefon mobil al lui Dincă. De pe el a fost sunat bunicul Luizei, la câteva zile de la dispariția fetei.
Cu ajutorul unui calculator special, anchetatorii au verificat aparatul foto găsit în casa lui Dincă, telefoanele mobile de pe care vorbea el precum și un laptop. De altfel, rezultatele testelor ADN pentru confirmarea Luizei sunt aproape gata.
Vineri, se vor relua cercetările la casa ororilor.
DECLARAȚII Viorica Dăncilă:
"Astăzi s-au împlinit două săptămâni de la primul apel al Alexandrei. Tragedia de la Caracal ne-a adus în față imaginea unei cruzimi inimaginabile care ne-a arătat foarte limpede că împotriva criminalității trebuie să ducem un adevărat război. Ne-a arătat că trebuie să schimbăm legi, reguli, oameni din funcții, atitudini.
Nu am ezitat nicio secundă să fac schimbările necesare în aceste două săptămâni și nu voi ezita nici de acum înainte.
Așa cum știți, am demis întreaga conducere a instituțiilor responsabile și, mai departe, pe toți cei care au gestionat atât de greșit acest caz. Există anchete în desfășurare pentru modul în care acești oameni au acționat.
Cine nu își înțelege misiunea și nu poate rezona cu ea, pleacă. Cine își bate astfel joc de instituția pe care o reprezintă, pleacă. Iar cine trebuie să suporte implicațiile legale pentru greșelile lui, o va face.
Vor fi sancționați fiecare pentru orice eroare dovedită, așa încât să rămână cei care își fac bine meseria, cei pentru care primează interesul cetățeanului.
Sunt mulți profesioniști și oameni dedicați în acest sistem. Să nu ne pierdem încrederea în ei și în instituțiile pe care le reprezintă! Pentru că instituțiile statului trebuie să rămână puternice. Este obligatoriu pentru orice stat european, pentru orice democrație consolidată.
Am instituit totodată, încă din primele zile, un grup de lucru interministerial privind 112 care a elaborat deja un pachet de 14 măsuri pe care le vom pune în aplicare pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice.
Simultan, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care aduce modificări esențiale pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora.
Vom lansa în următoarele săptămâni platforma Guvernului pentru ordine și siguranță, punct central de informare și dialog pe aspecte ce țin de respectarea legii și siguranța românilor.
Totodată, Ministerul Justiției a demarat o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave și va aduce propuneri de modificare a legii, inclusiv pentru înăsprirea pedepselor.
În calitate de prim-ministru, voi da ordonanțele de urgență necesare și voi trimite adrese către președinții celor două camere ale Parlamentului pentru convocarea în sesiune extraordinară. Aceste modificări legislative trebuie dezbătute și implementate imediat! Îmi asum să fac acest lucru.
Și vă mai promit un lucru: am spus că vreau sancțiuni drastice pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da o ordonanță de urgență pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viață, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte.
Am zero toleranță pentru lipsa de umanitate și lipsa de respect față de cetățean. Am zero toleranță pentru greșeli – de la atitudini lipsite de responsabilitate și profesionalism, la erori de procedură și nerespectare a legii.
Eu nu pot să accept ca în mandatul meu de prim-ministru românii să se teamă! Vom reforma acest sistem, vom corecta de urgență tot ceea ce este greșit și vom institui mecanismele de prevenție pentru ca tragedii precum cea de la Caracal să nu mai aibă loc vreodată. Vă mulţumesc".
DECLARAȚII Mihai Fifor:
Din momentul în care am preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea doamnei prim-ministru, prioritatea pentru mine a fost reforma din rădăcini a acestui sistem.
Așa cum au putut constata mulți dintre cetățenii noștri există probleme majore de sistem și de mentalitate. Iar erorile din cazul Caracal nu numai că au dat lovituri grele credibilității instituției, dar ne-au arătat că există breșe în acest sistem, că există lucruri care trebuie corectate imediat.
Tocmai de aceea recâștigarea încrederii cetățenilor în poliție, jandarmerie, în toate instituțiile care funcționează în cadrul MAI este esențială.
S-au făcut greșeli, știm, dar vrem să punem punct modului de funcționare defectuos de până acum.
Pe de altă parte, avem şi foarte mulți profesioniști în domeniu, oameni cu o capacitate extraordinară, cu pregătire desăvârșită, oameni pe care ne putem baza în orice moment.
Împreună cu ei vom face reformarea întregului aparat al ministerului.
Tragedia de la Caracal a scos la iveală, spuneam, foarte multe lucruri care ar trebui corectate.
Alexandra, acum două săptămâni, și-a pus încrederea în cei care aveau datoria să o salveze.
Este clar că fost un caz gestionat defectuos, au fost greșeli de sus până jos și o evidentă lipsă de responsabilitate.
A fost acolo multă eroare umană pe care am sancționat-o din primele ore și pe care căutăm s-o împiedicăm a se repeta.
Au fost făcute demiteri ale conducerii și pe lanțul de decizie și pe lanţul de acțiune.
Acum sunt în curs anchete care urmează să stabilească și culpa din punct de vedere legal. Cine a greșit va răspunde conform legii. Vreau să vă spun însă că pedepsirea celor vinovați nu este de ajuns. Trebuie să coroborăm astfel de măsuri punitive cu o reformă drastică în sistem. Pornim de la atitudinea fiecărui polițist, modul cum reacționează și interacționează cu cetățenii, până la reorganizarea instituțiilor, debirocratizarea acestora și modificarea legislației în domeniu.
Au fost detașate în acest scop la Caracal echipe întregi de criminaliști și experți în domeniu, pentru a face cercetări în cazurile Alexandra și Luiza, dar și pentru extinderea cercetărilor pentru toate suspiciunile de fapte.
În ceea ce privește evaluarea activității pentru fiecare județ, pe care am solicitat-o săptămâna trecută șefilor de inspectorate, vreau să vă anunț că toate evaluările de la nivelul inspectoratelor de poliție județene au ajuns la IGPR urmând ca acestea să facă obiectul unei analize profunde la nivel central.
În cadrul reformei care vizează MAI, am solicitat tuturor prefecților să efectueze de urgență o analiză privind vulnerabilitățile ce țin de ordinea publică, de nivelul infracționalității, stadiul și gradul de rezolvare a sesizărilor și a dosarelor penale, precum și principalele riscuri la adresa cetățenilor în fiecare județ.
O atenție sporită o acordăm tinerilor, elevilor și pornim de la o analiză profundă referitoare la siguranța în școli. Până la începerea noului an școlar trebuie să ne asigurăm că în unitățile de învățământ sunt pregătite toate măsurile necesare în acest sens.
Despre activitatea coordonată de domnul Arafat și grupul de lucru pe care acesta îl conduce, lucrurile merg înainte și promovăm pachetul de acte normative necesare pentru eficientizarea zonei de dispecerizare. Au avut loc deja patru ședințe a Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112.
Iar mâine, aşa cum vă anunțăm, la ora 11:30, vă invităm la Dispeceratul Integrat din Bucureşti, pentru a vedea cum funcționează un astfel de dispecerat.
Pe de altă parte, domnul secretar de stat Raed Arafat a anunțat deja ieri câteva măsuri ce urmează a fi luate, inclusiv implementarea sistemul AML în România.
Se fac eforturi foarte mari pentru ca acest serviciu să fie unul la cel mai înalt nivel de profesionalism. Am încredere în profesionalismul și în experiența domnului Arafat, iar noi îl vom sprijini cu tot ceea ce este nevoie.
Avem în dezbatere publică proiectul de lege inițiat de MAI la solicitarea prim-ministrului pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora. Acest proiect de lege a fost, astăzi, în primă lectură, prezentat în şedinţa de guvern.
S-a văzut și în cazul Caracal, cât de mare nevoie avem de personal specializat în cazuri de persoane dispărute. Proiectul prevede inclusiv înființarea de astfel de unități specializate în cadrul Inspectoratului General al Poliției.
Totodată, de săptămâna trecută, Poliția a început identificarea și verificarea celor care fac transport ilegal de persoane în toată țara. Vă pot spune astăzi că avem o primă situație pe acest subiect – în primele 7 zile de acțiune în teren au fost identificați și sancționați 491 de conducători auto care făceau transport ilegal de persoane, iar pentru 421 de autoturisme s-a retras certificatul de înmatriculare.
Vă asigur că astfel de acțiuni vor fi derulate periodic, la nivel național, pentru a combate acest fenomen.
În cadrul reformei MAI, am dispus ca în spațiul public să avem prezente mai multe patrule mixte de Poliție și Jandarmerie. Cetățeanul trebuie să-i vadă pe oamenii în uniformă alături de el.
Am intensificat acțiunile preventive desfășurate de Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
Lucrăm la operaționalizarea în cadrul Poliției a Registrului național cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, așa numiții agresori sexuali. Există un plan de măsuri de implementare rapidă a acestui instrument de prevenție a recidivelor, cu termene și responsabilități clare.
La solicitarea prim-ministrului, Poliția Română reevaluează și analizează toate cazurilor de dispariție sau răpire aflate în lucru la nivelul Poliției Române.
Ne dorim o îmbunătățire a cooperării dintre cetățeni și poliție, în primul rând pentru prevenirea criminalității, dar și pentru combaterea acestui fenomen.
Vreau să vă asigur că atâta timp cât voi fi în fruntea acestui minister, vom face o evaluare la sânge a celor din cadrul MAI și îi vom sancționa pe cei care nu au înțeles încă faptul că trebuie să își facă datoria.
Vom face tot ceea ce este posibil, aşa cum spunea şi doamna prim-ministru, pentru a reduce criminalitatea în România, pentru a crește siguranța cetățeanului și pentru a îmbunătăți activitatea ministerului.
Îi încurajez pe toți cei care cunosc cazuri în care angajații MAI tratează cu superficialitate cetățenii, să ne sesizeze.
În același timp, vreau să îi felicit pe toți lucrătorii din cadrul ministerului care își fac meseria ca nişte adevărați profesioniști.
Am văzut în cazul de la Măgurele cum în foarte scurt timp autorul a fost localizat, identificat și prins.
De altfel, trebuie să ştiţi că zi de zi în România sunt identificate și prinse zeci și sute de persoane urmărite pentru diferite fapte penale. Numai în ultimele 24 de ore au fost prinși în flagrant de către polițiști 110 autori de infracțiuni și depistați 23 de urmăriți național sau internațional.
La final, aș vrea să reiau apelul pe care l-am făcut și zilele trecute și să îi îndemn pe toți cei care vor participa la manifestațiile din 10 august, să o facă în mod pașnic, să o facă în mod legal.
Este, categoric, un drept fundamental al cetățeanului de a protesta, un drept pe care îl respectăm.
Sunt absolut convins că noul comandant al Jandarmeriei Române, generalul Florea, are capacitatea de a gestiona în mod cât mai corect, în mod transparent, în mod legal și fără incidente desfășurarea evenimentelor.
Vă stau la dispoziție și vă asigur de faptul că ne continuăm reforma începută în MAI. Obiectivul nostru principal rămâne siguranța cetățeanului".