Pentru a evita suspiciunile, agenții ruși și-au luat slujbe la ambasade, au lucrat ca jurnaliști și în organizații culturale. Totul, pentru a avea acoperire pentru scopul lor real, și anume acela de a se infiltra în organizații pentru a răspândi dezinformare legat de Ucraina. Acest lucru s-ar fi întâmplat înaintea debutului invaziei din 24 februarie 2022, relatează Ziare.com, care citează Kyiv Post.
Potrivit lui Artem Starosiek, directorul general al agenției Molfar OSINT, descoperirea identităților celor mai de top spioni ai Rusiei a început cu un pont: cineva a predat o bază de date cu posibili angajați ai Serviciului rus de informații externe.
Starosiek a explicat că, deși spionii acționau în secret, "unele lucruri nu pot fi ascunse nici măcar de către spioni. Mai ales, atunci când trebuie să facă cel puțin unele activități publice în timp ce acționează ca diplomați".
Suspiciunile s-au transformat în confirmări, întrucât cei de la Molfar au reușit să localizeze numerele de telefon ale presupușilor spioni și să le verifice, cu ajutorul unor roboți, în Telegram. Acolo, detectivii au acționat rapid pentru a localiza alte baze de date, atât publice, cât și private, care să permită confirmarea ulterioară a cazului.
Combaterea spionilor ruși din Europa este esențială pentru Ucraina, explică Starosiek, deoarece aceștia au fost agenți trimiși să acționeze ca destabilizatori în "țările lor gazdă și la nivel internațional", mai arată sursa citată.