TRADIŢII 1 MAI şi ARMINDENI. Traditia spune ca acum se pun ramuri verzi la porti, pentru noroc si belsug; la casele cu fete se pun puieti de mesteceni in fata portii. Armindenul simbolizeaza vechiul zeu al vegetatiei care proteja recoltele si animalele, scrie click.ro.
De Armindeni se culeg plantele medicinale amare
Armindenul este ziua potrivită pentru recoltarea plantelor medicinale amare; în popor, de Armindeni este sărbătorită şi Ziua pelinului, când planta are puteri magice.
În această zi, bărbaţii poartă un mănunchi de pelin la pălărie şi nu lucrează la câmp sau în gospodărie, ca şi femeile. În acest caz, motivaţia tradiţia spune că sărbătoarea se respectă pentru ca vinul obţinut în urmă cu un an să nu facă floare şi să se conserve bine.
De Ziua Pelinului, planta se pune la masă, lângă tacâm, între haine şi în aşternut, pentru a îndepărta duhurile rele din toată gospodăria.
Tradiţia spune că, dacă pelinul cules în această zi se adaugă în băutura amatorilor de licori bahice, îi va lecui pe aceştia de năravul exceselor.
În calendarul popular, ziua de Armindeni este ideală pentru a semăna doar pepenii, castraveţii şi diferite soiuri de fasole.
RITUAL ARMINDENI pentru familie
În ajunul sărbătorii, există tradiţia ca membrii familiei să-şi spele faţa şi mâinile cu rouă, căzută în noaptea de Armindeni, pentru a fi mereu în formă, iar bolile şi paguba se stea departe de familia respectivă.
Zi ideală pentru unele semănături
Potrivit calendarului popular, până la Armindeni se seamănă porumbul, dar ziua de Armindeni este ideală pentru a semăna pepenii, castraveţii şi diferite soiuri de fasole.