"Trebuie să fim conștienți că, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, mulți vorbesc despre un adevărat război cibernetic în desfășurare, în părți ale lumii, nu este exclusă apariția unei crize pe plan global greu de preconizat, greu de prevăzut, greu de întrevăzut, cu impact și în țara noastră", a spus Mugur Isărescu.
Acesta a precizat că prevenirea atacurilor cibernetice și securizarea adecvată în fața acestora nu mai sunt o opțiune, ci au devenit o necesitate, specialiștii din domeniu atrăgând atenția că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realități, iar în România se subliniază faptul că există riscul ca reziliența sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituțiilor publice și private de a acționa inteligent și de a proiecta interesele naționale la nivel internațional.
"Infrastructurile cibernetice trebuie protejate astăzi mai mult ca oricând în condițiile în care riscul operării în spațiul cibernetic este din ce în ce mai mare. Peste 90% din activitățile economice și de afaceri ale organizațiilor diverse sunt dependente de dispozitivele informatice. Fiabilitatea și securitatea lor sunt esențiale pentru viața economică și socială și în special pentru funcționarea pieței interne", a afirmat Isărescu.