Ştirea iniţială
EXCLUSIV ONLINE | www.realitatea.net a solicitat Companiei Naționale de Investiții (CNI) să le ofere cititorilor situația la zi a celor patru stadioane care trebuie modernizate în vederea organizării de către București a Campionatului European de Fotbal
Pentru organizarea la București, în anul 2020, a 3 partide din faza grupelor și a unui meci din optimile de finală de la Campionatului European de Fotbal, România și-a asumat, printre altele, realizarea a patru arene moderne și funcționale: Dinamo, Steaua, Rapid și Arcul de Triumf.
Întrucât au mai rămas mai puțin de trei ani până la startul Campionatului European din 2020, iar până în acest moment nu au demarat lucrările la niciunul dintre stadioanele menționate, jurnalistul realitatea.net Cristian Otopeanu a solicitat CNI un punct de vedere oficial, dată fiind inclusiv situația incertă a stadionului Dinamo, aflat în litigiu între cele două părți: CS Dinamo (Ministerul de Interne) și AFC Dinamo București (deținător - Nicolae Badea).
Stadionul Dinamo se află în fața riscului de a fi exclus din lista arenelor pentru proiectul Euro 2020. CNI a precizat astăzi, 1 septembrie, pentru www.realitatea.net, că termenul limită pentru predarea amplasamentului stadionului Dinamo este această lună.
Martie 2020 este termenul limită de dare în folosință a celor patru arene.
Redăm mai jos răspunsul oferit, astăzi, 1 septembrie, pentru realitatea.net, de către Compania Națională de Investiții, privind situația la zi a celor patru stadioane
VEZI AICI DOCUMENTELE OFICIALE!
1. Stadionul Dinamo
CNI: "Pana la acest moment, pentru stadionul Dinamo nu a fost predat amplasamentul catre CNI, in vederea demararii etapelor necesare avizarii si promovarii acestui obiectiv de investitii.
Pentru promovarea, proiectarea si executia obiectivului de investitii "Stadion Dinamo", apreciem ca fiind necesara o perioada de timp de aproximativ 31 de luni. In calculul acestei perioade au fost luate in considerare toate etapele pe care trebuie sa le parcurga investitia pana la finalizarea acesteia.
Mentionam ca pentru perioada de timp estimata (cca. 31 de luni) nu au fost luate in considerare eventuale contestatii ale procedurilor de atribuire, decalari de timp ale executiei lucrarilor pe timp friguros, intarzieri in obtinerea avizelor, etc.
Avand in vedere termenul limita de dare in folosinta de martie 2020 si tinand cont de perioada de implementare estimata anterior, consideram ca predarea amplasamentului ar trebui facuta cel mai tarziu in cursul lunii septembrie.
In cazul in care stadionul Dinamo nu va fi predat catre CNI in timp util pentru realizarea investitiei, mentionam ca CNI nu are competenta stabilirii unei noi arene"
2. Stadionul Steaua
CNI: "A fost finalizata documentatia necesara demararii procedurii de achizitie publica privind realizarea studiului de fezabilitate, in acest moment fiind demarata aceasta procedura de achizitie publica, cu data de deschidere a ofertelor prevazuta pentru 6 septembrie 2017.
Dupa finalizarea acestei proceduri, urmeaza realizarea studiului de fezabilitate , studiu care va fi supus avizarii, urmand ca indicatorii tehnico-economici ai investiei sa fie aprobati prin hotarare de guvern. Ulterior avizarii, va fi demarata procedura de achizitie publica privind executia de lucrari.
In urma consultarilor MApN-CNI, avand in vedere scenariile studiate, a fost aleasa varianta care presupune demolarea totala a stadionului si repozitionarea acestuia in cadrul incintei, fapt ce va duce la optimizarea fluxurilor si a spatiilor de acces".
Contactat de realitatea.net, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, Cristian Petrea, a precizat că demolarea stadionului Steaua va începe în primăvara anului viitor.
3. Stadionul Rapid
CNI: "Stadionul Rapid se afla in acest moment in etapa obtinerii avizului MFP pentru studiul de prefezabilitate. Ulterior emiterii avizului MFP, se va intocmi documentatia pentru procedura de achizitie publica privind studiul de fezabilitate in baza caruia se vor aviza indicatorii tehnico-economici. In urma realizarii studiilor de teren, respectiv a expertizei tehnice, recomandarile date de specialisti au stabilit ca asupra stadionului Rapid se vor realiza lucrari de consolidare asupra Corpului A si a Peluzei Nord, se vor reconstrui Tribuna I, Tribuna a II-a, precum si Peluza Sud si se va acoperi integral, astfel incat obiectivul sa indeplineasca standardele de calitate impuse de UEFA"
4. Stadionul Arcul de Triumf
CNI: "A fost avizat atat de MDRAPFE cat si de MFP studiul de prefezabilitate. In acest moment se lucreaza la realizarea studiului de fezabilitate. Ulterior, acesta va fi avizat, iar indicatorii tehnico-economici ai investitiei vor fi aprobati prin hotarare de guvern. Abia dupa aceasta etapa va fi demarata procedura de achizitie publica pentru intocmirea proiectului tehnic si executia de lucrari"