Data de 15 ianuarie a fost aleasă în 2010 drept Zi a Culturii Naţionale. Ea reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889).
Duminică dimineața, începând cu ora 10, la cimitirul Bellu din Capitală, va avea loc o slujbă de pomenire la mormântul lui Mihai Eminescu, la împlinirea a 167 de ani de la naștere.
Ministerul Apărării Naţionale organizează duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 14.00, în Cimitirul Bellu din Capitală, o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul marelui poet Mihai Eminescu, marcând astfel împlinirea a 167 de ani de la naşterea sa.
Concertul aniversar "Lipatti 100", susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016 şi un spectacol de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă inspirate din opera şi viaţa lui Mihai Eminescu se numără printre evenimentele care vor avea loc duminică, de Ziua Culturii Naţionale, unele dintre acestea făcând parte dintre proiectele finanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Unul dintre evenimentele programate duminică, de Ziua Culturii Naţionale, este Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016, care va avea loc de la ora 16.00 la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti. Pentru secţiunea Tânărul Poet al anului 2016 sunt nominalizate cărţi scrise de Rita Chirian, Sorin Despott, Matei Hutopila, Radu Niţescu, Alina Purcaru şi Alex Văsieş, iar pentru secţiunea Tânărul Prozator al anului 2016 sunt nominalizate cărţi semnate de Flavius Ardelean, Tudor Ganea şi Vlad Roman.
Proiectul, organizat de Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, a primit o finanţare de 25.000 de lei din partea Ministerului Culturii, potrivit News.ro.
Tot duminică, de Ziua Culturii Naţionale, va fi deschisă expoziţia ”C'Arte şi Cultură naţională, Cele mai frumoase cărţi din România” la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, proiect organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în colaborare cu instituţia muzeală, finanţat de Ministerul Culturii cu 20.500 de lei.
”C`Arte şi Cultură naţională. Cele Mai Frumoase Cărţi din România (2012 – 2016)” este o expoziţie de design de carte, care prezintă o selecţie de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului naţional de design de carte, ediţiile 2012 – 2016. Selecţia include realizări ale artiştilor şi specialiştilor din domeniu, care se raportează la aspecte specifice ale culturii şi spaţiului românesc prin ilustraţie, texte, autori prezentaţi, de la cărţi despre istoria artei şi culturii (”Tzara. Dada. Etc.”), la cărţi pentru copii (”Poveşti din calendar”), albume (”Maramureşul meu”) şi cărţi de autor (”Praf de zâne”). Proiectul promovează valorile culturale naţionale contemporane.
În cadrul aceluiaşi proiect vor fi organizate mai multe evenimente, întâlniri cu profesionişti din domeniul cărţii şi ateliere interactive pentru copii si adulţi.
De Ziua Culturii Naţionale, duminică, de la ora 19.00, va mai avea loc un spectacol-lectură din textele lui Ion Creangă, la care vor participa actori tineri, la Teatrul de Artă din Bucureşti, în cadrul proiectului ”Poveşti corozive după Ion Creangă”, organizat de Asociaţia TEATRUL.RO Bucureşti, finanţat de Ministerul Culturii cu 25.000 de lei.
Ziua Culturii Naţionale va fi marcată şi de Asociaţia Culturală Imbold, printr-un performance de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă, video-mapping şi ilustraţie, eveniment ce va avea loc duminică, de la ora 14.00, în Grădina Acuarela, în cadrul proiectului ”Imbold cultural”, finanţat de Ministerul Culturii cu suma de 16.000 de lei.
La începutul evenimentului, Andrei Argaetic va reprezenta o serie de ilustraţii introductive inspirate din universul eminescian, cu versuri şi elemente fantastice din poeziile lui Mihai Eminescu. Apoi, doi sculptori, absolvenţi UNArte, Misha Diaconu şi Marian Mardare, vor modela zăpada, respectiv vor sculpta într-un bloc de gheaţă, realizând o lucrare artistică sugestivă pentru opera şi viaţa lui Mihai Eminescu. Lucrarea finală va fi luminată şi colorată cu mai multe proiectoare şi mixere digitale de către colectivul de artişti digitali Aural Eye.