Ce ar trebui să faci înainte să îți lași copilul singur în casă, chiar și pentru câteva minute.
Deși la prima vedere pare că numai pentru copil va fi o adevărată provocare să rămână singur acasă, specialiștii consideră că și pentru noi, părinții, decizia de a ne lăsa copilul să stea singur, chiar și pentru un interval scurt, poate fi foarte dificilă. De altfel, va fi cu atât mai greu să luăm această hotărâre când vom începe să ne punem tot felul de întrebări și când ne vom gândi la ce i s-ar putea întâmpla copilului dacă ar fi în casă singur, fără supravegherea noastră.
Ca să luăm o decizie fermă dacă ne lăsăm copilul singur acasă va fi necesar să ținem cont de ceea ce simțim noi în legătură cu așa ceva și nu de ceea ce ne spun cei din jur sau chiar al nostru copil, care poate considera statul singur ca pe un fel de „aventură". Pentru a nu fi nevoită să faci mereu „curse" între un anumit loc și casa ta și pentru a nu-ți suna copilul din cinci în cinci minute pentru a te asigura că este bine, ține cont de recomandările de mai jos:
Stabilește un plan
Înainte să-l lași pe copil singur acasă, formulează clar niște reguli pe care să le respecte. Dacă este necesar, roagă-l chiar pe el să le scrie. De asemenea, dă-i sugestii legate de ceea ce ar putea pentru a-și ocupa timpul mai bine și pune-i tot felul de limite, menite să-i asigure cât mai multă siguranță.
„Antrenează-l" pe copil pentru a rămâne singur acasă
De exemplu, poți începe prin a merge în grădina casei voastre și lasă-l pentru cinci minute singur, ieși puțin din casă pentru a conduce vreun musafir etc. Important este să crești treptat numărul de minute în care copilul va rămâne singur, nedepășind o durată de 15-20 de minute. Numai după ce ești sigură că al tău copil s-a obișnuit bine cu ideea că va trebui să stea puțin singur și a deprins normele elementare de siguranță, poți să lipsește de acasă cam 1 oră, urmând să crești progresiv durata. Încearcă să-l lauzi de fiecare dată când s-a descurcat fără tine, dar nu uita să-l înveți mereu câte ceva nou, astfel încât, treptat, să-l poți lăsa singur pentru intervale ceva mai lungi.
Discută cu el despre situațiile neprevăzute
Ca să te asiguri că al tău copil va fi în siguranță când tu vei lipsi de-acasă pentru câteva ore, discută cu el oricare dintre următoarele situații:
• Când și cum să apeleze numărul de urgență și ce informații să le ofere celor de acolo
• În cazul în care aveți un sistem de alarmă acasă, copilul ar trebui să știe cum să-l folosească, măcar parțial
• Copilul trebuie să știe cum să închidă și cum să deschidă ușa
• Este neapărat necesar ca al tău copil să știe cum să închidă și cum să aprindă luminile
• Nu ezita să-l înveți cum să manipuleze un cuptor cu microunde sau un toaster
Discută de mai multe ori cu copilul aceste situații și asigură-te, de fiecare dată, că a înțeles ce ar trebui să facă.