Scutul antirachetă din România ar putea fi unul dintre cele mai importante puncte pe agenda summit-ului Trump–Putin. Informația vine chiar de la Kremlin.
Potrivit lui Iuri Uşakov, unul dintre consilierii preşedintelui rus „cei doi lideri ar putea ridica problema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv în contextul desfăşurării de către Statele Unite în România a unor platforme de lansare care pot să lanseze nu doar rachete de interceptare, ci şi rachete inteligente Tomahawk”.
După discuţiile în cadrul privat, vor urma un dineu de lucru şi o conferinţă comună de presă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlului, potrivit agenţiei TASS, citată de Rador.
„În cadrul conferinţei, vor vorbi cei doi preşedinţi şi apoi liderii rus şi american vor răspunde la patru întrebări, câte două de fiecare”, a mai spus oficialul rus, menţionând că acesta este formatul clasic pentru o astfel de conferinţe de presă. Nu se va acorda atenţie formalităţilor legate de protocolul diplomatic, conform căruia toate aspectele sunt de regulă clar stabilite din timp.
Consilierul s-a referit şi la informaţiile apărute în presă, potrivit cărora anume Trump ar fi fost cel care a insistat ca formatul întrevederii ‘tete-a-tete’ să se desfăşoare în debutul summitului ruso-american.
La finalul întrevederii. Putin şi Trump nu au programat să adopte documente, dar e posibil să formuleze anumite solicitări delegaţiilor care participă la acest summit, a precizat consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov.
„A fost luată decizia de a nu pune de acord textul comun al declaraţiei de presă şi astfel să li se ofere posibilitatea ca preşedinţii să decidă fiecare în parte dacă să existe un document comun sau să se limiteze la prezentarea rezultatelor în cadrul conferinţei de presă”, a completat oficialul rus.
Putin şi Trump preconizează să examineze o serie de aspecte economice, inclusiv construirea gazoductului Nord Stream 2, un subiect asupra căruia cele două părţi au păreri divergente.
Uşakov s-a referit şi la sancţiunile aplicate de SUA la adresa companiei Rusal. În acest context, el a menţionat că aceste restricţii lovesc şi mediul de afaceri din SUA.