Scandalul diplomatic dintre România și Ungaria a survenit după ce a fost desființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, urmare a unei hotărâri judecătorești. ''Este un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România'', spun oficialii maghiari.
Guvernul Ungariei și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE, a declarat miercuri secretarul de stat maghiar Levente Magyar. De asemenea, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.
MAE român a reacționat printr-o declarație de presă în care susține că decizia Ungariei de a lega situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de sprijinul acordat aderării României la OCDE este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă.
"Trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură", se spune în mesajul MAE.
Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria:
Redăm mai jos comunicatul integral al MAE:
"În contextul convocării Ambasadorului român la Budapesta de către Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei pe tema Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş
Autoritățile centrale au în atenție situația acestei unități de învățământ pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să răspundă interesului solicitanților şi să fie conforme cadrului juridic în vigoare, în acest scop fiind instituit un dialog constant între autorități şi persoanele interesate.
Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță şi buna conviețuire interetnică la nivelul societății române şi care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română.
Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.
Condiţiile înființării şi funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei.
Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.
Orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este contrară realității, existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de către persoanele aparținând minorității maghiare.
În ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.
Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc".