Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat, miercuri seara, la Palatul Victoria raportul cu măsurile care trebuie luate pentru localizarea apelurilor la 112.
Raed Arafat a prezentat sintetic presei ce conține raportul prezentat premierului, precizând că raportul integral va fi disponibil pe site-ul DSU. VEZI AICI raportul
Redăm principalele declarații ale secretarului de stat din MAI, șeful Departamentului de situații de urgență (DSU):
"Am avut ocazia să prezint doamnei prim-ministru raportul și concluziile. În raport a fost analizată situația actuală a 112, a dispeceratului și a localizării.
Au fost stabilite 14 măsuri, unele pe termen scurt, de maxim 12 luni, altele pe termen mediu, de maxim 36 luni și a treia categorie pe termen lung de maxim 60 luni. Sunt termeni maximali, poti fi obținute rezultate și mai repede.
Măsura 1 se referă la îmbunătățirea cadrului legislativ pentru urgentarea implementării sistemului de localizare a apelurilor la 112. A fost realizat un proiect de OUG pentru modificarea OUG 34/2008 și a OUG111 din 2011, de mâine proiectele vor fi suspuse dezbaterii publice, este un draft care poate suferi modificări.
Referitor la aspectul cu cartelele pre-pay. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale anului de colegii de la STS: din totalul de 47 la sută apeluri neurgente la 112, 52,8 la sută au fost abuzive, iar 81 la sută dintre acestea au fost apeluri de pe cartele pre-pay, fără a putea fi identificat apelantul.
Proiectul de lege propus de noi arată că numai atunci când se apelează la 112 furnizorul de telefonie mobilă va transmite datele cumpărătorului de cartele pre-pay. De măsura 1 răspunde AMCOM și Ministerul Telecomunicațiilor.
Măsura 2. Încheierea unui protocol de colaborare cu Google, testarea și ulterior operaționalizarea soluției finale de localizare de tip AML (Advanced Mobile Location). Timp maxim de implementare este de 8 luni Răspunde STS.
Costul proiectului de pentru implementarea sistemului AML este de 600 de mii de euro, potrivit STS", a precizat Arafat.
Soluția de localizare Google AML/ELS este funcțională, conform raportului EENA 2019, în 15 țări: Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Norvegia, Finlanda, Belgia, Olanda, Austria, Slovenia, Moldova, Lituania, Estonia, Noua Zeelandă, Statele Unit și Emiratele Arabe, în alte state se află în curs de implementare/testare.
RAPORTUL PRELIMINAR privind sistemul național de urgență 112 AICI
O altă măsură anunțată de Raed Arafat este reconfigurarea infrastructurii de telefonie mobilă în colaborare și cu sprijinul STS.
Promovarea aplicației "Apel112", astfel ca ea să funcționeze ca o măsură temporară până la complementarea AML. Promovarea o vor face toate instituțiile, astfel încât să o descarce cât mai multe persoane.
Secretarul de stat a mai anunțat și constituirea și încadrarea a două centre de formare a dispecerilor 112.
"Centrele deja există, au fost făcute printr-un program cu fonduri europene și s-au făcut primele pregătiri și urmează să continuăm pregătirea printr-un program finanțat cu fonduri europene de care vor beneficia 650 de dispeceri. Ținta noastră este să formăm cât mai mulți dispeceri care să poată țină un apel cap-coadă, fără să transfere altcuiva", a mai spus Raed Arafat.
Pentru acest raport s-a lucrat aproape două săptămâni. Asta după ce intervenţia pentru salvarea Alexandrei, fata de 15 ani din Caracal, a fost îngreunată şi de aria prea mare de localizare dată de STS după apelurile fetei.
La sfârşitul lunii iulie, a fost înfiinţat un Comitet interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, care are ca obiectiv modificarea OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi a OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice.
„Raport despre măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea aspectelor privind localizarea - lucrăm cu ANCOM, STS, Ministerul Comunicaţiilor, reprezentanţi de la IGSU. Toate părţile lucrează. Şi din partea Secretariatului General al Guvernului. Ne-am întâlnit zilnic, s-au întâlnit comisiile zilnic, ca să regleze textele de lege care urmează să fie propuse şi astăzi sper să finalizăm. Şi acum se lucrează pe raport. Azi îl vedem în comisia mare şi, dacă totul este ok, mâine îl prezint premierului, după care o să ieşim cu concluziile raportului", a declarat marți Raed Arafat.