Este fără precedent! Serviciul Român de Informaţii a făcut public protocolul de colaborare cu Ministerul Public, semnat în 2009. Documentul, atât de controversat în ultima perioadă, a împărţit opinia publică în două tabere. Unii văd ilegalități la tot pasul, iar alţii spun că de fapt nu există NICIO PROBLEMĂ. Consiliul Superior al Magistraturii este aşteptat să facă lumină. La şase ore de la desecretizare, ministrul Justiţiei salută demersul, fără să facă însă vreo analiză.
"Apreciem desecretizarea Protocolului SRI - Parchetul General - adevarul trebuie sa iasa la suprafata ! Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare !", a scris, vineri, Tudorel Toader, pe Facebook.
Cei care se aşteptau să fie scoase la iveală detalii rupte din filmele cu spioni au avut parte de un document sub forma unui contract tehnic, cu atribuţiile părţilor şi legile la care s-au raportat.
Alţii susţin că însăşi existenţa unei astfel de cooperări ridică semne de întrebare.
Opoziţia a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să spună dacă sunt ilegalităţi.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a menționat că "nu vor fi surprize în acest protocol", care cuprinde regulile pe care le aplică cele două instituţii prin respectarea legii.
Marincea a mai precizat că protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituţii sunt acorduri bilaterale sau multilaterale între instituţii ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre acestea, "nu pe lângă lege, nu dând noi puteri vreunei instituţii, ci norme de lucru, punând în aplicare legea".
Ministerul Public a anunțat, marți, că sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege pentru ca protocolul dintre Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii să poată fi declasificat.
Documentul cuprinde o Parte Generală, care stabilește principiile și domeniile de cooperare, precum și responsabilitățile părților, și o Parte Specială, cu nouă capitole, între care:
- SOLUTIONAREA PROPUNERILOR FORMULATE DE CATRE SERVICIU CU PRIVIRE LA MANDATUL PREVAXZUT DE ART.20-22 DIN LEGEA NR.535/2004, ART.10 DIN LEGEA NR.14/1992 ȘI ELIBERAT ÎN TEMEIUL ART.3 DIN LEGEA NR.51/1991 PRIVIND SIGURANTA NATIONALA A ROMANIEI;
- VALORIFICAREA IN CADRUL URMARIRII PENALE A INFORMATIILOR COMUNICATE DE SERVICIU, CU PRIVIRE LA FAPTE CE CONSTITUIE INFRACTIUNI;
- EFECTUAREA ACTIVITATILOR PREVAZUTE DE ART.91 (1)-91 (5) COD PROCEDURA PENALA;
- ASPECTE SPECIFICE COOPERARII CU DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE IN VEDEREA PUNERII IN APLICARE A ACTELOR DE AUTORIZARE ELIBERATE IN TEMEIUL ART. 91 (1) -91 (5) DIN CODUL DE PROCEDURA PENALA;
- EXECUTAREA DE CATRE SERVICIU A OPERATIUNILOR TEHNICE AUDIO/ VIDEO, AUTORIZATE CONFORM LEGII;
- EXECUTAREA, DE CATRE SERVICIU, A ACTIVITATILOR DE SUPRAVEGHERE OPERATIVA SI INVESTIGATII INFORMATIVE;
- DECLARAREA CA INDEZIRABIL;
- PROTECTIA INFORMATIILOR.
”Activitățile prevăzute în prezentul protocol se realizează numai la solicitarea scrisă a părților”, se precizează în document. ”Schimbul de informații se realizează la sediul unităților centrale sau teritoriale ale Serviciului sau în locuri anume stabilite de șefii acestor unități și conducătorii structurii/unității de Parchet”.
În situațiile în care anumite informații, documente sau materiale clasificate au o utilitate probatorie determinată pentru soluționarea unor cauze, fiind necesară introducerea lor în dosarele penale, ”Parchetul va solicita în scris și în mod argumentat declasificarea acestora”.