Medicii ortopezi pediatri de la Marie Curie au trimis o scrisoare Comisiei de Etică a unităţii medicale prin care spun că nu vor să colaboreze cu Gheorghe Burnei şi nici să lucreze sub îndrumarea acestuia.
,,Nu dorim să fim asociaţi în niciun fel cu Gheorghe Burnei, nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia şi vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secţii, greva, suspendarea contractului de muncă şi chiar demisia" au transmis doctorii semnatari ai scrisorii.
Ei au mai arătat şi o serie de nereguli care se întâmplau în perioada în care activa Burnei, dar şi ce a urmat după reţinerea acestuia şi punerea sub control judiciar.
,,Gheorghe Burnei a condus dicreţionar secţia de ortopedie" au mai afirmat medicii şi au explicat că resursele de care dispunea secţia au fost folosite, aproape în integralitate, pentru pacienţii acestuia.
Mai mult, medicii au vorbit, în scrisoarea lor, despre malpraxis. Ei au arătat că Burnei a impus efectuarea unor intervenţii chirurgicale pe care ei le numesc ,,inutile" şi ,,aşa-zise tehnici originale" ale profesorului. În plus, medicii nu aveau dreptul să aleagă tratamentul chirurgical optim adecvat pentru pacienţii pe care îi aveau în grijă. Aveau în schimb parte de un alt tratament şi anume: o atmosferă de timorare şi injurii din partea lui Burnei.
În scrisoare se mai arată că pacienţii trataţi iniţial de Gheorghe Burnei au fost preluaţi de medicii secţiei, iar pentru unii a fost nevoie să fie efectuate noi intervenţii.
,,Faptele de corupţie pentru care este trimis în judecată contravin eticii şi deontologiei medicale. Considerăm că statutul de medic şi mai ales de profesor impun o înaltă ţinută morală, iar faptele de corupţie contravin grav principiilor enunţate" mai scriu medicii.
Scandalul a pornit în luna decembrie când Gheorghe Burnei a fost reţinut şi ulterior plasat în arest la domiciliu. Procurorii l-au acuzat că a luat mită de 15 ori de la părinţii unor copii pe care i-a consultat sau operat. Sumele pretinse variau între 50 de lei şi 1.350 de euro. Mai mult, anchetatorii susţin că Burnei îi obliga pe părinţi să cumpere proteze de la o firmă care, în schimb, îi plătea acestuia vacanţele. Potrivit procurorilor, Burnei ar fi făcut 20 de experimente pe copii, în care se folosea inclusiv de dispozitive medicale neomologate, confecţionate artizanal. Anchetatorii mai susţin că Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în condiţii improprii, în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice.