Cea mai aprinsă discuţíe a fost legată de cota din impozite şi taxe locale ce rămâne la dispoziţia primăriilor, pentru că cei care au redus impozitul pe venit de la 16% la 10% nu au ţinut cont că acest lucru va provoca găuri semnificative în bugetele locale.
"Am solicitat cota sa fie de 65%, s-a aceptat doar 55%, o sumă importantă pentru noi, dar încercăm să facem faţă în această situaţie, trebuie să găsim soluţii, dar nu vom tăia de la investiţiile în infrastructură şi nici din sănătate", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, după discuţiuile cu Eugen Teodorovici.
"Ne-a asigurat, încă o dată, că bugetele nu vot fi afectate şi nu vor fi sub execuţia din 2017, nu avem decât să-l credem şi să ne construim bugetele având în vedere acest angajament," a afirmat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.
Pe de altă parte, edilul Clujului, Emil Boc, a afirmat că remedierea acestei situaţii nu este una rapidă. "O parte din această pierdere va fi compensată după luna iunie. Aşa scrie în lege, că după iunie se va încerca o compensare pentru a avea acelaşi nivel al cotelor şi am primit promisiunea că se va respecta", a spus acesta.
Prin reducerea impozitului pe venit, primăriile mari au pierdut chiar şi sute de milioane de euro (în cazul Bucureştiului), sau zeci de milioane (Cluj, Timişoara). Scăderea, esitmată la 20-20% la nivelul bugetelelor din 2017, nu a fost compensată prin mărirea cotei ce rămâne în conturile autorităţilor locale şi care, în prezent, este undeva la 43%.