Poliţia Locală sector 3, spre exemplu, cea care s-a aflat în "misiune" în Parcul IOR, este fosta poliție comunitară. Conform Legii Poliţiei Locale nr. 155/2010, articolul 41, Poliția locală din unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în care aceasta se organizează ca instituție publică de interes local cu personalitate juridică preia, în condițiile legii, patrimoniul actualelor structuri de poliție comunitară. Adică Poliţia Locală de sector este în subordinea primăriei de sector, aşa cum şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti se află în subordinea Primăriei Generale a Capitalei. Şi nu trebuie confundată cu Poliţia Română "pe bune", cea a MAI.
Citiţi şi:
Copii încătuşaţi şi loviţi de poliţia locală, într-un parc din Bucureşti. UPDATE Reacții autorități
Polemica este simplă: de ce cele două structuri se numesc ambele Poliţie? Pentru că în competenţa Poliţiei Locale intră următoarele:
a) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;
b) circulația pe drumurile publice;
c) disciplina în construcții și afișajul stradal;
d) protecția mediului;
e) activitatea comercială;
f) evidența persoanelor;
g) alte domenii stabilite prin lege.
Interesant este că foştii "gardieni publici" (adică actuala Poliţie Locală) au ajuns să câştige mai bine decât poliţiştii MAI. De aceea, în ultimii ani, au existat cereri de transfer de la Poliţia Română la Poliţia Locală.
Voci autorizate au susţinut că Poliția locală este un corp de control, nu o anexă locală a Poliției Naționale. Poliția locală are unele atribuții și în domeniul circulației rutiere, pentru opriri, staționări, acces interzis, trafic greu, menite să asigure o anumită ordine în localitate, nu să acționeze în mod direct asupra traficului rutier.
Citiţi şi: