PAŞTE 2017. "În primul rând, trebuie să privim postul ca pe un eveniment dincolo de anumite inconvenienţe de ordin fizic sau fiziologic. Postul ne aduce cu sine o renaştere sufletească, una din omul cel vechi, şi odată cu această înviere din păcatele cele de moarte se aduce şi în jur bucuria prezenţei lui Hristos“, a explicat părintele Mihai Mărgineanu, preot paroh al Parohiei „Toma Cozma“. Practic, în timpul postului, creştinii catolici pot să consume orice fel de alimente, inclusiv carne, cu excepţia a două zile. Prima dintre este la începutul postului şi poartă denumirea de Miercurea cenuşii.
PAŞTE 2017. A doua zi marcată de un post negru, de abstinenţă totală, la catolici, este Vinerea Mare, ultima din săptămâna patimilor, în care Mântuitorul a murit pe cruce. Însă părintele Corneliu Cadar explică faptul că nici în aceste două zile credincioşii nu trebuie să-şi forţeze limitele rezistenţei fizice la foame. „Postul presupune abstinenţa de la carne, dar cel mai mult cade accentul pe acest post interior, de convertire a inimii, de întoarcere către Dumnezeu. În celelalte zile este la latitudinea fiecăruia să postească cât poate, nu este pus un accent special pe asta", a spus pr. Cornel Cadar.
PAŞTE 2017. În timpul postului se organizează zilnic liturghii la biserici, oamenii sunt chemaţi să se spovedească, iar în fiecare miercuri, vineri şi duminică se organizează Calea Sfintei Cruci înaintea liturghiei.
PAŞTE 2017. De partea cealaltă, postul ortodox este mult mai strict din punct de vedere alimentar. Creştinii ortodocşi nu au dezlegare nici la untdelemn decât în anumite zile, iar postul conţine dezlegare la peşte în ziua de Bunăvestire şi de Florii, în a şasea duminică a postului, atunci când vor fi praznice mari. Postul se termină după duminica Floriilor, ca apoi să înceapă o nouă săptămână de post aspru, care marchează Săptămâna Patimilor.