În secolul vitezei, gravidele aleg comoditatea. Să nască prin cezariană, în locul unui travaliu de peste 20 de ore. O operaţie programată, la oră fixă, în locul unei naşteri venite târziu în noapte. Anestezia, în locul durerii.
În prezent, tot mai multe românce nasc prin cezariană. Dacă în anii '90, doar 12% dintre bebeluşi erau aduşi pe lume cu ajutorul bisturiului, numărul acestora s-a triplat. Aşa am ajuns ca în 2014, primul copil a venit pe lume tot prin cezariană.
În restul lumii, aceste operaţii sunt aprobate doar în condiţii medicale speciale. Şi la noi, teoretic, e nevoie de nişte semnături. Dar acestea se obţin. Fără probleme.
"Există în rândul părinţilor această dorinţă, des întâlnită, de a li se naşte copilul în noaptea dintre ani", spus Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Pantelimon. "În ultimii doi ani de zile sunt extrem de multe persoane care vin la spital şi bat din picior că ele vor cezariană", a spus Doru Pană, purtător de cuvânt Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu
Astfel, din 2008 şi până în prezent s-a ajuns la peste 18 mii de naşteri prin cezariană, pentru care statul a cheltuit în total peste 4,5 milioane de dolari, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Puţin, dacă ne uităm la ţări precum Islanda, Germania sau Franţa. Până şi vecinii bulgari alocă mai mult pentru o cezariană, în comparaţie cu noi. Statul român decontează cel mult 2.000 de lei pentru aceeaşi operaţie.
Oana a născut natural în Belgia, după ce medicii din România îi recomandaseră cezariana, din cauza unor probleme la un picior.
La oraş, cam jumătate dintre femei evită naşterea naturală. La fel şi medicii. Nu mai contează că cezariana este una din cele mai sângeroase operaţii. Femeia pierde cam o jumătate de litru de sânge, aproape dublu faţă de o naştere naturală.
Ştiinţific vorbind, riscul de îmbolnăvire după operaţie este de şase ori mai mare. Dar românii sunt practicieni buni. Cu o tăietură de bisturiu, totul e simplu, calculat. Iar medicul trebuie să fie chiar nepriceput ca să dea greş într-o cezariană.