MUCENICI MUNTENEŞTI
INGREDIENTE
Pentru aluat
500 g făină
200 ml apă
1/2 lingurita sare
Pentru fiert
2-3 litri apă
zahăr după gust
Pentru servit
300 g nucă măcinată
esenţă de rom
coaja rasă a unei portocale
coaja rasă a unei lămâi
esenţă de vanilie
1 plic zahăr vanilat
scorţişoară
PREPARARE
Spre deosebire de tradiţia moldovenească, atunci când vine vremea mucenicilor, în Muntenia se prepară altfel. Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă. Iată cea mai bună reţetă de mucenici munteneşti. Dacă vrei, poți prepara în avans aluatul pentru mucenici.
Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8, scrie unica.ro.
Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
Ce se întâmplă dacă mănânci MUCENICI din cocă. Puţini ştiu acest lucru. Renunţi la tradiţie?
Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
Mucenicii se servesc reci sau calzi (după preferințe, desigur), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.
SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă și nu vrei asta.
MUCENICI MOLDOVENEŞTI (SFINŢIŞORI)
INGREDIENTE
1 kg făină
400 g zahăr
4 ouă
100 g margarină
40 g drojdie
400 ml lapte
200 g miere
200 g nucă măcinată
50 ml ulei
esenţe după gust
PREPARARE
Mucenicii moldoveneşti “de la mama lor” nu se numesc aşa, ci sfinţişori. Sunt delicioşi şi îndrăgiţi de întreaga familie! În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca. Această rețetă este de dulce.
Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut.
Se cerne faina într-un vas, i se face o gaura la mijloc în care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.
Se framânta aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
Cei 40 de mucenici de la Sevastia. De ce se beau 44 de pahare cu vin. Tradiții de 9 martie
Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşaza într-o tava unsa cu ulei şi tapetata cu hârtie de copt.
Se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc.
Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presara cu nuca.