Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, solicitat să dea explicații inclusiv de șeful PSD Liviu Dragnea, liderul de facto al actualei guvernări, a arătat că factorii care au dus la accelerarea inflației sunt imputabili guvernelor PSD-ALDE care au condus politica economică în ultimul an:
"Creșterile de prețuri, concretizate în evoluția indicelui de inflație reflectă acțiunea unor factori fundamentali. În primul rând: presiunile puternic inflaționiste pe partea cererii. În al doilea rând, majorările de costuri salariale", a explicat guvernatorul BNR.
Practic, Mugur Isărescu arată cu degetul către deciziile guvernării PSD: stimularea cererii a fost rezultatul unei creșteri economice bazate pe consum, iar majorările de costuri salariale țin, de asemenea, de politica macroeconomică a Executivului.
Șeful BNR și-a explicat și deciziile succesive de majorare a dobânzii-cheie de politică monetară: "Altfel ar fi existat riscul cantonării inflației la niveluri foarte înalte. Am fi riscat să avem brusc majorări mult mai ample ale dobânzii-cheie".
Mugur Isărescu a prezentat fenomenul creșterii inflației și în context regional:
"S-a menționat că în alte țări cu care ne putem compara, Cehia, Polonia, Ungaria, ratele au rămas neschimbate, sau au crescut marginal. S-a pus întrebarea de ce BNR a majorat rapid rata de politică monetară, în ianuarie și în februarie. Situația din România diferă de cea din țările menționate, așa se explică reacția promptă a BNR. Acolo, rata anuală a inflației s-a păstrat în interiorul intervalului țintit, în timp ce la noi a fost peste interval - 4,7% în februarie, cu riscul de a se stabiliza la acel nivel înalt", a mai spus Mugur Isărescu.
Isărescu dă cărțile pe față: "Suntem acuzați că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică"
Senatorii PSD din Comisia Economică au boicotat această audiere și nu s-au prezentat la ședință. Este o nouă etapă a războiului dintre reprezentanții coaliției de guvernare și oficialii din Banca Națională.
Florin Cîţu, preşedintele comisiei, este cel care a lansat invitaţia.
Reamintim că rata anuală a inflaţiei a fost în ianuarie de 4,3%, după ce în decembrie fusese de 3,3%, arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rate anuale de inflaţie mai mari de 4% nu au mai fost consemnate din 2013. Faţă de luna decembrie 2017, în ianuarie 2018 cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare (în medie, cu 1,08%), preţurile alimentelor au crescut 0,64%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,32%.
Faţă de luna ianuarie 2017, în ianuarie 2018 mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 6,23%, preţurile alimentelor au crescut 3,79%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,9%, arată datele INS.
„Preţurile de consum în luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017 au crescut cu 0,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2017 - ianuarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2016 - ianuarie 2017), este 1,7%”, se arată într-un comunicat al INS.