Inițial, în actul normativ obținut de Realitatea TV, ministrul ar fi vrut autonomie totală pentru secția specială pentru investigarea magistraților.
Însă, în forma anunțată public, Tudorel Toader nu a spus nimic despre această prevedere. Secţia pentru procurori a CSM a transmis un punct de vedere și spune că nu este de acord cu modificările aduse astăzi legilor justiţiei.
Modificarea lovește direct în parchetul anticorupție. Direcția Națională Anticorupție e acum condusă, prin delegare, de Nistor Călin. Odată intrată în vigoare ordonanța de urgență, în 45 de zile, trebuie să se găsească o soluție pentru ocuparea fotoliului de șef. Astfel, Toader îi forțează mâna președintelui să accepte propunerea pe care o transmite.
Ministrul preia și atribuția secției pentru procurori privind avizul consultativ în procedura numirii șefilor marilor parchete și o duce în curtea plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Asta înseamnă că și judecătorii vor avea un cuvânt de spus. Motivul invocat de Toader e acela că, mai nou, pot candida pentru astfel de funcții și judecătorii, a informat Realitatea TV.
Ministrul Justiției a renunțat, însă, la prevederea potrivit căreia procurorul general nu ar mai putea infirma soluțiile dispuse în dosarele aflate pe masa secției speciale pentru investigarea magistraților.