Declarații Teodor Meleșcanu
- Pregătirea alegerilor și buna desfășurare revine în mod legal Biroului Electoral pentru secțiile din străinătate. Pentru MAE obligația este de a pune la dispoziție sediile, asigură buna desfășurare, personal tehnic etc. Responsabilitatea este a Biroului Electoral. MAE are doar responsabilitatea de a asigura sprijin logistic.
- Pe 8 februarie am trimis o circulară către toate ambasadele României din străinătate și le-am cerut să ne spună dacă mai mențin acele secții și să ne spună care este numărul de români care ar putea vota acolo. Le-am cerut să stea în legătură cu românii de acolo pentru a avea o evidență.
- Cele mai mari probleme au fost în ţările în care există comunităţi mari de români: Marea Britanie, Spania, Italia, Franşa, Belgia, Germania, Olanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru.
- Potrivit legii, nu se putea prelungi programul de vot.
- Principala problemă a fost că au fost 2 scrutine. În loc de 1 buletin au fost 3 buletine de vot. Dacă în medie, cam 2 minute a durat timpul de votare, acum odată cu Refendumul timpul s-a triplat. Principala cauză a fos dublarea scrutinului și votul dublu. Multe dintre întebările de la Referendum au fost complicate.
- O altă cauză: estimarea nerealistă a multor ambasade privind participarea.
- partidele politice nu au participat la comisiile electorale, cel puţin un partid ne-a anunţat că reprezentanţii săi nu vor participa la comisiile din Diaspora.
- am avut o problemă şi cu sistemul STS de împiedicare a votului multiplu, pentru că, din păcate, în marea majoritate a ţărilor Internetul a fost lent sau extrem de lent.
În raportul privind votul din Diaspora, se arată că Ministerul de Externe a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secţiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunităţile de cetăţeni, totalizând un număr de 441 secţii de votare.
”Problema secţiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunţării de către preşedinte a referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul a făcut ca de la două minute, timpul de vot să crească la șapte minute, având în vedere că trebuia completate două liste (scris de mână), înmânarea a trei buletine (pentru cei care au votat şi la referendum) şi depunerea lor în trei urne diferite”, se arată în raport.
Ministrul de Externe a mai declarat că are și câteva propuneri, legat de votul din Diaspora.
- Vom discuta şi vom analiza cauzele şi responsabilităţile care revin fiecărui ambasador.
- propunem un vot anticipat prelungit, care să permită celor din Diaspora să voteze cu mai multe zile înainte. E singura modalitate practică prin care s-ar elimina procesul birocratic greoi din Diaspora.
- la nivelul Parlamentului se are în vedere crearea unei comisii mixte privind votul în afara ţării.
- nu avem cum să asigurăm votul într-o singură zi.
- Referitor la votul prin corespondenţă sau electronic în Diaspora, ministrul spune că trebuie ştiute numele şi adresele celor care votează.