Într-un interviu în exclusivitate pentru Realitatea TV, Cristina Tarcea spune că le-a cerut tuturor judecătorilor ca, până în septembrie, să motiveze toate condamnările.
Interviul integral cu Cristina Tarcea îl puteţi viziona mai jos!
Asta înseamnă că vom avea până în toamnă motivarea în cazul Bombonica, cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Tarcea a vorbit şi despre revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.
"Paleta de activitate de judecată a judecătorilor de penali este extrem, extrem de largă. Este asta o justificare pentru o întârziere nu prea mare a redactărilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puţin, să respecţi termenul de motivare de 30 de zile.
S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numărul de dosare care au fost întârziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, vor suporta consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei", a explicat Tarcea pentru Realitatea TV.
Ionela Arcanu: Ştiu că în general judecătorii sunt rezervaţi în a comenta declaraţiile unor politicieni, dar părerea mea ca jurnalist acreditat, cu experienţă în justiţie, este că aceste discuţii s-au dus puţin cam departe şi poate că este bine să vedem o reacţie şi din partea sistemului judiciar, iar vocea dumneavoastră este una extrem de importantă. Aş începe cu ultimele discuţii legate de amnistie şi graţiere. În spaţiul public în lipsa unor discuţii concrete, adică nu avem o formă a unei OUG, nu suntem siguri că Guvernul va adopta o astfel de ordonanţă. Ar putea să o facă astăzi, ar putea să o facă în orice moment pentru că se tot bate moneda pe aceste lucruri: amnistie, graţiere. Ce înseamnă pentru societatea românească şi dacă suntem noi pregătiţi pentru un astfel de gest de clemenţă?
Cristina Tarcea: Într-adevăr, aşa cum aţi spus dvs, la ora actuală nu avem niciun fel de elemente concrete din care să rezulte faptul că ar fi iminentă emiterea unei OUG pentru amnistia sau graţierea unor fapte. Prin urmare, am să mă rezum la considerente de ordin pur teoretic şi am să fac apel la amintirile mele din facultate, din anul 2, materie pe care o veţi studia şi dvs la anul. Am să încep cu o consideraţie teoretică extrem de simplist redată. Ce se înţelege prin dreptul penal? În termeni comuni, legea penală nu reprezintă altceva decât o reacţie a societăţii la acele fapte prin care se aduc încălcări anumitor valori sociale care sunt încălcate prin elege. Întorcându-mă la amnistie şi graţiere, trebuie să vă spun că amnistia reprezintă o cauză care înlătură răspunderea penală, iar graţiere, una dintre cauzele prin care se înlătură executarea condamnării totale sau parţiale, de la caz la caz. Îmi aduc aminte că un eminent profesor din facultate îmi spunea că amnistia înseamnă uitare, iar graţierea iertare. Şi tot acel profesor susţinea faptul că intervenţia unui act normativ prin care se acordă amnistia şi graţierea presupune un context de concordie socială, morală, politică. Mai spunea acel profesor faptul că o amnistie şi graţiere nu se poate acorda decât în urma unui studiu amplu cu privire la efectele pe care astfel de măsuri le va avea nu numai asupra societăţii ci şi asupra fenomenului infracţional în general. Din punctul meu de vedere, pentru că am prins şi perioada de până la 1988, ca avocat, de-a lungul timpului a cam fost deturnată instituţia amnistiei şi a graţierii de la scopul propus. Îmi aduc aminte de o amnistie cvasigenerală din anul 1988, amnistie care a fost edictată la împlinirea vârstei de 70 de ani, Nicoale Ceauşescu, dar între noi juriştii circula o glumă, faptul că amnistia a fost edictată pe un şerveţel, era în termeni atât de vagi, de problematici în ceea ce priveşte elaborare. Prin urmare, având în vedere şi consideraţiile doctrinarilor, dar şi experienţele nefericite ale trecutului, cred că un astfel de act normativ ar trebui elaborat după un amplu studiu sociologic, criminologic, cu consultarea situaţiilor infracţionale, cu stabilirea exactă a infracţiunilor care ar merita să beneficieze de astfel de acte de clemenţă.
Despre revocarea Laurei Codruţa Kovesi, Tarcea a spus pentru Realitatea TV: "Nu am să vorbesc în numele colegilor mei judecători, pentru că nu am discutat cu dânşii aspectele astea. Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecatoreasca, trebuie să facă obiect de disputa al atator dispute politice.
Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constitutiei noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare şi confuze din Constituţia României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideţi să nu facem campanii electorale, să nu facem acţiuni politice, implicând acea structură a autorităţii judecătoreşti.
Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple".