Departamentul american al Justiţiei a inculpat, vineri, 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ruse suspectaţi de atacuri cibernetice comise în timpul scrutinului prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016, informează site-ul agenţiei Associated Press.
Reacția Moscovei. Ministerul de externe de la Moscova a respins vineri ca nefondată inculparea în Statele Unite a 12 agenţi ai serviciilor ruse de informaţii, acuzaţi de piratarea computerelor Partidului Democrat american înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016, informează Reuters.
Ministerul rus de externe a reacţionat afirmând că inculparea este o modalitate de a deteriora atmosfera înaintea întâlnirii de luni, de la Helsinki, a preşedinţilor Rusiei şi Statelor Unite, Vladimir Putin şi Donald Trump.
Acuzaţiile venite din SUA au fost anunţate de Rod Rosenstein, procuror general adjunct, şi sunt parte a investigaţiei care vizează ingenrinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din Statele Unite.
Agenţii ruşi sunt acuzaţi de accesarea neautorizată a reţelei informatice a Comitetului Naţional Democrat, a Comitetului democrat din Congres şi a serverelor echipei de campanie a candidatului democrat la preşedinţie, Hillary Clinton. Informaţiile sustrase ilegal au fost difuzate cu câteva săptămâni înaintea scrutinului prezidenţial din noiembrie 2016.
"Internetul le permite adversarilor externi să atace americanii în moduri noi şi neaşteptate", a declarat Rod Rosenstein, potrivit Mediafax.
"Alegerile libere şi corecte necesită eforturi şi generează dispute, astfel că vor fi mereu adversari care încearcă să amplifice disputele interne pentru a genera confuzie, clivaje şi pentru a ne controla", a subliniat oficialul american.