Tudorel Toader a afirmat Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență. Prima vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică cele trei legi ale justiției, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM).
Cea mai importantă modificare se referă la funcțiile de conducere din parchete, începând cu funcția de procuror general, pot candida și judecători care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum se întâmplă acum, ci de către plenul CSM.
Potrivit proiectului de OUG, Secţia pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a şefilor marilor Parchete.
De asemenea, ministrul Justiţiei îi dă şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor puteri depline, scrie adevarul.ro.
În acelaşi timp, preşedintele României nu va mai putea refuza propunerile pentru şefia marilor Parchete.
”A doua OUG aprobată are un titlu mai lung și vizează toate cele trei legi ale Justiției. Admiterea la INM trebuie anunțată cu șase luni înainte de concurs. CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea care loc în toamna lui 2019. Se referă la păstrarea condițiilor de dinanintea legii. Propunerea de modificare care face obiectul OUG a venit de la CSM. Majoritatea soluțiilor sunt venite de la CSM. Care e urgența OUG? Plecând de la următoarea premisă că adminiterea la INM trebuie anunțată cu șase luni îaninte de concurs, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru toamna aceasta, propuneri care se referă în principal la păstrarea condițiilor dinanite modificării legilor justiției, adică admiterea din 2019 să rămână de doi ani, stagiul să rămână de un an, iar repartiția auditorilor de justiție să se facă anul acesta. De ce? Pentru că potrivit modificările la INM durata studiilor va fi de doi ani spre patru ani. CSM ne spune că dacă anul acesta s-ar da admiterea la studii de patru ani cu stagiul de doi ani s-ar crea un deficit de cadre. În același timp INM trebuie să își ia măsuri să treacă la durata studiilor de patru ani, sistemul receptând jduecători după patru ani și nu după doi ani, ceea ce ar însemna o lipsă de personal între cei doi și patru ani care sunt în prezent CSM spune că s-ar crea un deficit de personal dacă s-ar aplica actuala lege, pentru că mulți s-au pensionat și mulți se vor pensiona”, a declarat Tudorel Toader.
Tudorel Toader mai spune această reglementare pornește de la ”realitatea cu care ne-am întâlnit cu toții și am avut opinii diferite”.
”Există o modificare importantă referitoare la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public - procuror general, procuror șef DNA, funcții care potrivit legii anterioare se prevede mandat fix de tri ani, care poate fi reînvestit. Ce aduce nou Ordonanța? Aceste funcții de rang înalt unde procedura se inițiază de ministrul Justiției nu pot fi delegate. Ele trebuie ocupate numai prin procedura prevăzută de lege. Miercuri, OUG va apărea în Monitorul Oficial. Ca normă tranzitorie, cei delegați azi rămân în funcții 45 de zile, apoi trebuie desemnați prin procedura legală. Potrivit Ordonanței, pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecători care au fost procurori. Astfel, prima modificare se referă la posibilitatea ocupării acestor funcții și de către judecătorii care au fost procurori. A doua modificare are în vedere emiterea avizului consultativ pentru procurori, care acum revine Secției de procurori. Și dat fiind că viitori candidați pot fi și foști judecători, se schimba competența de la Secția de procurori la Plenul CSM”, a mai spus acesta, adăugând că prin urmare se mărește baza de selecție.