Acuzaţiile lansate luni seară de premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu programul nuclear iranian sunt opera unui ''mincinos inveterat, în pană de idei'', a afirmat marţi Ministerul de Externe de la Teheran, într-un comunicat citat de AFP.
Aceste afirmaţii ''răsuflate, lipsite de interes şi ruşinoase'' sunt ale unor ''lideri sionişti (care) nu văd alte mijloace pentru a asigura supravieţuirea regimului lor ilegal decât să-i ameninţe pe alţii recurgând la un bluf reşapat'', se afirmă în comunicatul postat pe site-ul Ministerului iranian de Externe.
''Netanyahu şi regimul sionist de tristă celebritate, ucigaş de copii, ar trebui totuşi să înţeleagă că opinia publică mondială este suficient de educată şi de înţeleaptă'' pentru a nu crede astfel de afirmaţii, adaugă textul, citat de Agerpres.
UE nu este impresionată de acuzațiile lui Netanyahu
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că acuzaţiile de luni ale premierului israelian Benjamin Netanyahu referitoare la Iran nu pun sub semnul întrebării respectarea de către Teheran a acordului din 2015 privind programul nuclear, transmite marţi AFP.
''Trebuie să evaluăm detaliile declaraţiei prim-ministrului'', a afirmat Federica Mogherini luni seară, după ce premierul Netanyahu a declarat că Israelul dispune de noi ''probe concludente'' despre ''un plan secret'' pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba atomică.
Nici AIEA nu crede în discursul Israelului
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a reafirmat marţi că nu are ''niciun indiciu credibil al unor activităţi desfăşurate în Iran pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear după 2009'', anunţ ce survine în răspuns la acuzaţii israeliene pe această temă, relatează AFP.
Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat pentru AFP că Consiliul guvernatorilor "a anunţat că a finalizat examinarea acestei probleme" după raportul care i-a fost prezentat în decembrie 2015.
Netanyahu ”nu dorește război”
În vreme ce criza s-a amplificat, premierul isralian a asigurat că țara sa nu dorește război cu Iranul.
Benjamin Netanyahu a declarat marţi că Israelul nu doreşte război cu Iranul, la o zi după ce a dezvăluit dovezi despre eforturi secrete ale Teheranului în pofida unui acord internaţional care vizează diminuarea programului nuclear iranian, relatează Reuters.
"Nimeni nu doreşte acest tip de evoluţie. Iranul este cel care schimbă regulile în regiune'', a declarat Netanyahu într-un interviu pentru CNN, întrebat dacă Israelul este pregătit de război împotriva Iranului.
SUA nu au dubii că Iranul a ascuns adevărul
Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a declarat, marţi, că documentele prezentate de Israel arată că Iranul a minţit în privinţa acordului nuclear, adăugând că Teheranul a căutat să-şi dezvolte programul nuclear, relatează Dpa International, potrivit Mediafax.
”Timp de mai mulţi ani, regimul iranian a insistat că programul său nuclear este paşnic. Documentele obţinute de Israel din interiorul Iranul arată, fară niciun fel de dubiu, că regimul iranian a ascuns adevărul. Asta înseamnă că acordul nuclear nu a fost construit pe baza bunei credinţe şi a transparenţei, ci pe minciunile Iranului”, a subliniat Pompeo.
Benjamin Netanyahu a prezentat luni seara zeci de mii de documente obţinute de către serviciile de informaţii israeliene. Premierul israelian susţine că aceste documente constituie dovezi ”concludente” că Iranul a urmărit să-şi dezvolte în secret programul nuclear.
Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.
Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul de la Casa Albă a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, în caz contrar Washingtonul se va retrage din acord.