UPDATE: Ministrul de Justiţie a declarat, pentru news.ro, că nu va demisiona.
Întrebat dacă a demisionat din funcţie sau intenţionează să facă acest lucru, Iordache a negat. "Nu, şi nu voi demisiona, dar pentru chestiuni curente semnează Sima (Constantin Sima, secretar de stat - n.r.)", a spus ministrul.
Delegarea a intrat în vigoare miercuri şi este valabilă până pe 7 februarie, informează Realitatea TV.
Delegarea atribuţiilor pentru perioada 1 - 7 februarie are loc "pe chestiuni curente", "pentru a nu fi blocată activitatea ministerului". Asta nu înseamnă că ministrul Florin Iordache nu va fi la birou în această perioada, a subliniat Cristina Liţa pentru Ziare.com.
O explicaţie pentru această decizie ar fi că ministrul Iordache, artizanul ordonanţei de modificare a Codurilor Penale, încearcă astfel să scape de răspunderea de a semna alte acte la minister.
Transferul anunţă, probabil, pregătirea unei decizii la nivelul Executivului în ce priveşte soarta ordonanţei, informează sursa citată.
Renunţarea lui Florin Iordache la atribuţii înseamnă posibilitatea ca ordonanţă care dezincriminează abuzul în serviciu să fie retrasă de secretarul de stat Sima, astfel încât ministrul să nu fie pus în situaţia neplăcută de a-şi recunoaşte vina de a fi adoptat actul legislativ.
În plus, ca o consecinţă, Florin Iordache se pune la adăpost în cazul unei anchete penale asupra sa pentru abuz în serviciu, oferindu-şi posibilitatea de a susţine în faţa anchetatorilor că acţiunile sale au fost de bună credinţă.
În plus, Florin Iordache îşi oferă şansă de a se întoarce în funcţia de ministru al Justiţiei după retragerea ordonanţei (având în vedere termenul de câteva zile).
Această informaţie privitoare la delegarea atribuţiilor apare în contextul în care la DNA există un dosar în care este analizată plângerea penală depusă de Iniţiativa România împotriva ministrului Iordache pentru elaborarea ordonanţelor pe Justiţie.